Έρμαια της τύχης τους τα λιποβαρή παιδιά

Μπορεί τα παχύσαρκα παιδιά να τραβάνε όλο το ιατρικό ενδιαφέρον, ωστόσο νέα μελέτη κατέδειξε ότι οι γιατροί σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να εντοπίσουν τα λιποβαρή παιδιά και τις σχετικές σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να έχει αυτό για την υγεία τους. 

Ερευνητική ομάδα του University College του Λονδίνου (UCL) μίλησε με παιδίατρους σε 177 νοσοκομεία στην Αγγλία και την Ουαλία και διαπίστωσαν αδυναμία τους να εντοπίσουν τα λιποβαρή παιδιά , παρόλο που οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες είχαν εμπειρία στην θεραπεία τουλάχιστον ενός παιδιού με μια διατροφική διαταραχή.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Λι Χάντσον, παρατήρησε ότι υπάρχει μια μετατόπιση των παιδικών ασθενειών σήμερα, εξηγώντας ότι "τα περισσότερα  παιδιά κάτω των 13 ετών προσέρχονται σήμερα στα ιατρεία με διατροφικές διαταραχές παρά με μηνιγγίτιδα όπως συνηθιζόταν λόγω των επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού".

Αυτή η μετατόπιση στις παιδικές ασθένειες μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο έρευνα έδειξε ότι οι γιατροί κάνουν ελλιπείς διαγνώσεις σχετικά με τον εντοπισμό λιπόβαρων παιδιών και των σχετικών ιατρικών προβλημάτων, πρόσθεσε. Επίσης όπως φάνηκε από την έρευνα , υπήρχε έλλειψη στην διάγνωση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών στα παιδιά  που σχετίζονται με το χαμηλό τους βάρος.

Ο Δρ Hudson είπε ότι η έρευνα δεν αποτελεί κριτική έναντι των γιατρών αλλά τόνισε ότι αυτό δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη κατάρτισης γεγονός που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία των λιπόβαρων παιδιών. "Από προηγούμενες έρευνες γνωρίζουμε ότι το ένα τρίτο των λιπόβαρων παιδιών παρουσιάζονται με απειλητικά για τη ζωή τους στοιχεία", πρόσθεσε.