Οφθαλμολογικός έλεγχος…από κούνια

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών σε βρεφική ηλικία μπορεί να προλάβει σημαντικά προβλήματα όρασης. Πολλές φορές οι γονείς περιμένουν το παιδί να πάει 4-5 ετών για να προβούν σε έναν οφθαλμολογικό έλεγχο, ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη ο έλεγχος για το “τεμπέλικο” μάτι τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του παιδιού μπορεί να αποβεί σωτήρια για την όραση του.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, μελέτησαν 200.00 νήπια που έκαναν εξετάσεις για αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) την τελευταία δεκαετία. Το 1/5 των παιδιών αυτών υποβλήθηκαν σε εξετάσεις πριν την ηλικία των 3 ετών. Οι εξετάσεις που έγιναν στα μωρά κάτω του ενός έτους, δεν έδειξαν αποτελέσματα ωστόσο οι εξετάσεις που έγιναν στα παιδιά μετά την ηλικία του ενός έτους, ήταν ακριβείς και αξιόπιστες και έδειχναν ακριβώς τα ίδια πράγματα με τις εξετάσεις που είχαν γίνει σε παιδιά 3 και 5 ετών.

Οι γιατροί στο 90% των περιπτώσεων που διέγνωσαν πρόβλημα, χορήγησαν θεραπεία. Η θεραπεία στην αμβλυωπία συνίσταται στην κάλυψη υγιούς ματιού με ένα πατς, έτσι ώστε το παιδί να αναγκαστεί να δει με το “τεμπέλικο” μάτι. “Η αντιμετώπιση της αμβλυωπίας και η τοποθέτηση του πατς είναι μια πιο εύκολη υπόθεση σε ένα παιδάκι 2 ετών παρά σε ένα παιδί 3-5 ετών που έχει αρχίσει να περπατάει και να τρέχει”, τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Μάικλ Λαφέβρ.