Γένους θηλυκού…ο καρκίνος του πνεύμονα

Την θέση του καρκίνου του μαστού ως πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών στην Ευρώπη, καταλαμβάνει ο καρκίνος του πνεύμονα σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, μελέτησαν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο διαφόρων τύπων, συνολικά στην Ευρώπη αλλά και ειδικά σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τα ευρήματα  της έρευνας, παρόλο που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, όλο και λιγότεροι άνθρωποι καταλήγουν σε θάνατο εξαιτίας της ασθένειας.

Παρ όλη όμως την μείωση θνητότητας στους καρκινοπαθείς, οι θάνατοι στις γυναίκες με καρκίνο στον πνεύμονα φαίνεται να ανεβαίνουν συνεχώς.  "Αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, το 2015 ο καρκίνος του πνεύμονα πρόκειται να γίνει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη. Αυτό ήδη ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία.", τόνισε ο καθηγητής Κάρλο Λα Βέχια.

Από τα στοιχεία της μελέτης , που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Annals of Oncology., προκύπτει ότι μέσα στο 2013 ο καρκίνος του μαστού θα σκοτώσει 88.886 γυναίκες στην Ευρώπη και ο καρκίνος του πνεύμονα 82.640. Αυτό πιθανώς σύμφωνα με τους ερευνητές να οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες καπνίζουν. "Το κάπνισμα κι ο διαβήτης οφείλονται στο 1/3 των περιστατικών με καρκίνο στον πνεύμονα. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τα αίτια των υπόλοιπων περιπτώσεων. Αλλά ελπίζουμε ενώ από το 2020 θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα, καθώς η νεότερη γενιά γυναικών καπνίζει πολύ λιγότερο", υπογράμμισε ο καθηγητής Λα Βέχια.

Είναι σημαντικό , όπως λένε οι ειδικοί, να μειωθούν οι καπνιστές είτε διακόπτοντας το κάπνισμα είτε απωθώντας τα νέα παιδιά να ξεκινήσουν το τσιγάρο, με συσκευασίες με μηνύματα ή εικόνες που σοκάρουν.