Πιο ακριβά ποτά, λιγότεροι θάνατοι

Η επιβολή ελάχιστων τιμών πώλησης στα αλκοολούχα ποτά μπορεί να μειώσει κατακόρυφα τους θανάτους από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Addiction".

Καναδοί ερευνητές βρήκαν ότι οι θάνατοι που σχετίζονταν με το αλκοόλ κατά την περίοδο 2002-2009 στην δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, μειώθηκαν κατακόρυφα όταν αυξήθηκαν οι ελάχιστες τιμές  πώλησης των οινοπνευματωδών ποτών ενώ η θνησιμότητα αυξήθηκε ότι άνοιξαν πολλές ιδιωτικές κάβες.

"Η μελέτη αποδεικνύει για μία ακόμη φορά, ότι οι "γεροί" πότες θα καταναλώσουν λιγότερα ποτά εάν οι τιμές των φτηνών ποτών αυξηθούν, παρά το ότι ο κόσμος πιστεύει το αντίθετο", τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Τιμ Στόκγουελ, από το Κέντρο Μελέτης Εξαρτήσεων του Πανεπιστημίου της Victoria.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονταν με το αλκοόλ την περίοδο που η κυβέρνηση αύξησε τις ελάχιστες τιμές πώλησης στα αλκοολούχα ποτά.  Συγκεκριμένα από τα ευρήματα φάνηκε μία μείωση των θανάτων από αλκοόλ κατά 32% , όταν η τιμή αυξήθηκε κατά 10%.

Παράλληλα,  κατά την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα, άλλαξε η νομοθεσία στον Καναδά η οποία έδινε πλέον άδεια λειτουργίας σε ιδιωτικές κάβες, πράγμα που απαγορευόταν παλιότερα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την αύξηση της τάξεως του 2% των θανάτων που σχετίζονταν με το αλκοόλ.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά καθώς καταδεικνύουν ότι αυξάνοντας τις τιμές των φτηνών ποτών μέσω της επιβολής ελάχιστων τιμών πώλησης, μειώνεται η κατανάλωσή τους από τους γερούς πότες που τα προτιμούν, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως η κίρρωση του ήπατος.