Πιο γερά οστά με πιο λίγα κιλά

Οι "αποθήκες" της βιταμίνης D, φαίνεται να είναι άδειες στους παχύσαρκους ανθρώπους σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Η βιταμίνη D αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό και από εκεί προωθείται στον οργανισμό μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα πολλά λιποκύτταρα και ο μεγάλος λιπώδης ιστός που βρίσκεται στους παχύσαρκους ανθρώπους εμποδίζει την  βιταμίνη D να μπει στην κυκλοφορία του αίματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου, ανέλυσαν το γενετικό υλικό 42.000 ατόμων, από όπου φάνηκε ότι για κάθε 10% αύξησης του δείκτη μάζας σώματος, τα ποσοστά της βιταμίνης D στον οργανισμό έπεφταν κατά 4%  "Η έρευνα τονίζει την σημασία της καταγραφής και της θεραπείας της έλλειψης βιταμίνης D σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα", επεσήμανε η επικεφαλής της έρευνας Ελίνα Αιπόνεν.

Η βιταμίνη  D παράγεται στο δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο ή μπορεί να χορηγηθεί στον οργανισμό με την μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Η έλλειψη της οδηγεί σε αδυναμία και μυοσκελετικές παθήσεις όπως οστεοπόρωση, σκολίωση κλπ, σε παιδιά και ενήλικες.

"Η έρευνα αυτή μας υπενθυμίζει ότι η φυσική δραστηριότητα όπως το περπάτημα στον ήλιο ή μια βόλτα με το σκύλο, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ρύθμιση του βάρους όσο και στα ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας", κατέληξε ο καθηγητής Ντέιβιν Χάσλαμ, από την Εθνική Ακαδημία Παχυσαρκίας.