Ο “ύπουλος” ιός της γρίπης

 Ο ιός της γρίπης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα...έξυπνος, καθώς ξέρει ακριβώς την ώρα που θα χτυπήσει για να έχει την μέγιστη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη που που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports. 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ιός της γρίπης έχει ένα εσωτερικό ρολόι , το οποίο δείχνει ακριβώς την στιγμή που θα πρέπει να δράσει, να μολύνει άλλα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον υπόλοιπο οργανισμό. Οι ειδικοί του Νοσοκομείου "Ορος Σινά" στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον δρα Μπέντζαμιν Τενούβερ, ανακαλύψουν πώς ο ιός της γρίπης όταν μπει μέσα στο ανθρώπινο κύτταρα πολλαπλασιάζεται και μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα τον "πάρει χαμπάρι", υπολογίζει πόσο χρόνος του απομένει και δραπετεύει. 

Το γονίδιο του ιού ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται NEP,η οποία αποτελεί το "ξυπνητήρι" του ιού ,προειδοποιώντας τον πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνει την επόμενη κίνησή του. Όπως φάνηκε από την μελέτη, όταν η παραγωγή της ΝΕΡ ήταν αργή, τότε τα ανοσοκύτταρα ήταν σε θέση να "συλλάβουν" τον ιό προτού εξαπλωθεί σε περισσότερα κύτταρα ενώ, όταν η παραγωγή της πρωτεΐνης επιταχυνόταν, ο ιός κατάφερνε να μολύνει το κύτταρο και να διαφύγει ώστε να μολύνει και άλλα κύτταρα. 

"Ο ιός της γρίπης έχει περίπου οκτώ ώρες στη διάθεσή του ώστε να πολλαπλασιαστεί επαρκώς προτού το ανοσοποιητικό σύστημα τον αναγνωρίσει και ξεκινήσει επίθεση εναντίον του" εξηγεί ο δρ Τενούβερ. Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να αποτελέσουν βάση για μελλοντικές αντιικές θεραπείες που θα στοχεύουν στο εσωτερικό ρολόι του ιού της γρίπης και να συμβάλλουν στην δημιουργία νέας πλατφόρμας για το αντιγριπικό εμβόλιο.