Ένοχο το γρήγορο φαγητό για το παιδικό άσθμα

Μπορεί τα παιδιά να αγαπάνε τα μπέργκερ και το πρόχειρο φαγητό, ωστόσο η κατανάλωση τους τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις άσθματος και εμφάνιση εκζεμάτων στα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατη διεθνής μελέτη. Συγκεκριμένα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία, μελετώντας δείγμα 500.000 παιδιών που ακολουθούσαν χαμηλής θρεπτικής αξίας διατροφή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχετίζεται με αλλεργιογόνα συμπτώματα όπως εκδήλωση άσθματος, εκζέματος και φαγούρα στα μάτια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και τρανς λιπαρών οξέων που περιέχουν οι τροφές όπως τα μπέργκερ αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Thorax, έφηβοι που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό τρεις φορές ή και περισσότερες εβδομαδιαίως αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 39% πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρό άσθμα. Στα μικρότερα παιδιά ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 27%.

Αντίθετα η ημερήσια κατανάλωση φρούτων φαίνεται να έχει προστατευτική δράση σε αυτές τις καταστάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών εβδομαδιαίως που περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άσθματος και εκζέματος κατά 14% στα μικρότερα παιδιά και κατά 11% στους εφήβους. “ Εάν η σχέση μεταξύ του φαστ φουντ και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άσθμα, το έκζεμα και ρινοεπιπεφυκίτιδα είναι αιτιώδης, τότε τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μέγιστης σημασίας για την δημόσια υγεία, καθώς ο ρυθμός κατανάλωσης γρήγορου φαγητού αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως”, σημείωσε η καθηγήτρια Ινές Ασερ από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ και ο καθηγητής Χάουελ Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Γενικά, οι ασθενείς με άσθμα δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη διατροφή. Μόνο σε μερικές περιπτώσεις τροφές όπως το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα όστρακα, τα καρύδια και τα τρόφιμα με συντηρητικά και χρωστικές ουσίες , επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας των ασθενών.