Όπου φτωχός και η … παχυσαρκία του!

 Η οικονομική κρίση θα περίμενε κάποιος ότι οδηγεί τους ανθρώπους σε υποθερμιδική διατροφή καθώς αδυνατούν να αγοράσουν και να καταναλώνουν, τις τροφές που θα επιθυμούσαν. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια, όπως φαίνεται από πολλές μελέτες που έγιναν σε χώρες οι οποίες δοκιμάστηκαν από την ύφεση.

Στις χώρες αυτές το άγχος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον οδήγησαν τους ανθρώπους σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση ακόμα και για την ίδια τους την ύπαρξη με αποτέλεσμα να αδιαφορήσουν για την διατροφή τους, την άσκηση και γενικότερα αυτό που ονομάζουν υγιεινό τρόπο ζωής. Δεν είναι μια και δυο μελέτες, που δείχνουν ότι οι φτωχότεροι τρώνε λιγότερο υγιεινά, καθώς προσπαθούν μέσα από φτηνές τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, να κερδίσουν ενέργεια αδιαφορώντας για τις "κενές" σε θρεπτική αξία τροφές.

 Μία από τις μελέτες που καταδεικνύει, το φαινόμενο αυτό είναι και η έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Public Health Nutrition". Είναι ξεκάθαρο από τα ευρήματα της μελέτης, ότι οι φτωχότεροι και όσοι βιώνουν περιόδους βαθειάς οικονομικής κρίσης, αρχίζουν αλλά και συνεχίζουν να τρώνε λιγότερα υγιεινά κατά την διάρκεια της. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι προτιμούν, κάθε μέρα συγκεκριμένες τροφές υψηλής θερμιδικής και όχι διατροφικής αξίας, και στερούν την ποικιλία από το πιάτο τους , με αποτέλεσμα εμφανίζουν ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες και άλλα χρήσιμα συστατικά για τον οργανισμό τους.

Από την έρευνα φάνηκε ότι εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης φρέσκων φρούτων, λαχανικών, κρέατος και ψαριών μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα βιταμίνης C , φιλικού οξέως, σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου στον οργανισμό τους. Όσοι βιώνουν οικονομικές κρίσεις, ουσιαστικά προτιμούν την μονοφαγία και το γρήγορο φαγητό, κυρίως τυποποιημένο, όπως τα ιδιαίτερα παχυντικά σνακς, πατατάκια, κρουασάν κ.α. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, δείχνει να αυξάνεται σε αντίθεση με αυτή των ψαριών, των λαχανικών και άλλων διατροφικών ειδών που φαίνεται ότι ανήκουν στην κατηγορία των υγιεινών τροφών.