Κλείσε το μάτι στη…. σκλήρυνση

Μία απλή εξέταση στο μάτι, ίσως προσφέρει στο άμεσο μέλλον ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο διάγνωσης της πολαπλής σκλήρυνσης, ή όπως έχουμε συνηθίσει να την ονομάζουμε σκλήρυνση κατά πλάκας, αναφέρουν ερευνητές σε άρθρό τους στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Journal Neurology.

H οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι μία απεικονιστική εξέταση που μετράει το πάχος του υμένα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και ονομάζεται Ρετίνα. H εξέταση διαρκεί ελάχιστα λέπτα για το κάθε μάτι και μπορεί, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, να δείξει αν κάποιος πάσχει απο πολλαπλή σκλήρυνση. Στην μελέτη που συμμετείχαν 164 ασθενείς με σκλήρυνση διαπιστώθηκε οτι όσο η νόσος προχωρούσε, τόσο γινόταν όλο και πιο λεπτή η Ρετίνα του ματιού. Η ομάδα τον ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τονίζουν οτι θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες και επανεξέταση όσων ήδη υπάρχουν, ώστε η απλή αυτή εξέταση στα μάτια να αποτελέσει εξέταση ρουτίνας για την διάγνωση της σκλήρυνσης.

Σημειώνεται οτι η παλλαπλή σκλήρυνση είναι μία ασθένεια που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αποτελεί το φόβο πολλών νέων αλλά και προχωρημένης ηλικίας ανθρώπων, καθώς προκαλεί προβλήματα στους μύες, αστάθεια και διαταραχές στην όραση.