Προσομοιωτής… γέννας γλιτώνει από τις επιπλοκές του τοκετού

Πρόκειται για μια νέα τεχνική εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στο νοσοκομείο του Βανκούβερ στον Καναδά

Μια κούκλα που γεννά αναμένεται να προκαλέσει επανάσταση στον τρόπο που εκπαιδεύονται οι γυναικολόγοι και οι νοσηλεύτριες που ασχολούνται με τον τοκετό.

Πρόκειται για έναν προσομοιωτή γέννας, μια κούκλα ανθρωπίνων διαστάσεων, η οποία ουσιαστικά παίρνει τη θέση της εγκύου γυναίκας που είναι έτοιμη να γεννήσει. Η κούκλα έχει όλες τις ζωτικές λειτουργίες ενός κανονικού ασθενή, οι οποίες εμφανίζονται στα μηχανήματα.

Πρόκειται για μια νέα τεχνική εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στο νοσοκομείο του Βανκούβερ στον Καναδά. Βοηθά τους νέους ειδικευόμενους να καταλάβουν πώς και τι γίνεται, χωρίς να υπάρχει απέναντί τους μια έγκυος γυναίκα. Στο νοσοκομείο γίνονται μάλιστα και ασκήσεις ετοιμότητας, έτσι ώστε όλοι και όλα να είναι στη θέση τους όταν υπάρξει αληθινός τοκετός.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι αρχίζει να πηγαίνει στραβά, οπότε η ομάδα επιλαμβάνεται της καταστάσεως.

«Νομίζω ότι επισπεύδει τα πράγματα, γιατί ο χρόνος ήταν πολύ σημαντικός στην περίπτωσή μας. Εάν χρειάζεται να ξεγεννήσουμε ένα παιδί σε μισή ώρα ή δέκα λεπτά, έχει σημασία γιατί μπορεί το παιδί τότε να μην τα καταφέρει» εξήγησε στο Euronews η Άντρια Μάσεϊ, χειρούργος στο νοσοκομείο Σεν Πολ.

Ο προσομοιωτής γέννας δυστυχώς κοστίζει πάρα πολύ, 30.000 δολάρια, αλλά αλλάζει ριζικά τα δεδομένα του τοκετού.