Νέα αγωνία για τον ιό Ζίκα: Βρέθηκε σε ούρα και σάλιο

Νέα αγωνία παγκοσμίως καθώς ανακαλύφθηκε ενεργό στέλεχος του επικίνδυνου ιού Ζίκα σε ούρα και σε δείγματα σάλιου. Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανό ο ιός να μεταδίδεται και μέσω των σωματικών υγρών και εκκρίσεων. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι ο ιός, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος κατά την εγκυμοσύνη αφού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσπλασίες, μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή αλλά και τη μετάγγιση αίματος.

Ο ΟΗΕ καλεί τις χώρες που πλήττονται από την επιδημία του ιού να επιτρέψουν στις γυναίκες τη χρήση αντισύλληψης αλλά και την άμβλωση. Σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής (που είναι η βασική "κόκκινη" ζώνη του ιού), λόγω των ισχυρών επιδράσεων του καθολικισμού, η άμβλωση αλλά και η αντισύλληψη ενίοτε είναι απαγορευμένες.

Η Υπάτη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλεσε τις γυναίκες να αποφεύγουν να μένουν έγκυες εξαιτίας του κινδύνου που δημιουργεί ο Ζίκα. "Πώς μπορούν να ζητούν απ' αυτές τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες, χωρίς να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη;" δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Σεσίλ Πουγί, εγκαλώντας τις χώρες που απαγορεύουν την αντισύλληψη.

Ο ιός Ζίκα πιστεύεται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς δυσπλασίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό εγκέφαλο.

Με δεδομένο τον κίνδυνο αυτόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 2 Φεβρουαρίου "κατάσταση επείγουσας ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για τη δημόσια υγεία".

Ο ιός μεταδίδεται με εκθετικό τρόπο στη Λατινική Αμερική μέσω του κουνουπιού Aedes aegypti, όμως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα κρούσμα μετάδοσης στο Τέξας διά της σεξουαλικής οδού.

Μπροστά στην απειλή αυτή, ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες δεν βρήκαν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες.

Όμως ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν δήλωσε πως η προειδοποίηση αυτή δεν έχει καμιά χρησιμότητα στις χώρες που απαγορεύουν ή περιορίζουν αυστηρά την πρόσβαση σε μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού, όπως η αντισύλληψη ή η άμβλωση.

"Η συμβουλή που απευθύνεται στις γυναίκες να καθυστερούν την εγκυμοσύνη αγνοεί το γεγονός ότι πολλές απ' αυτές απλούστατα δεν έχουν την εξουσία να αποφασίσουν αν ή πότε θέλουν να μείνουν έγκυες σ' ένα περιβάλλον όπου η σεξουαλική βία είναι κάτι συνηθισμένο", υπογράμμισε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.