Το πρόσωπο μαρτυρά κινδύνους για την καρδιά

Οι ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά και η φαλάκρα είναι ενδείξεις ότι ένα άτομο έχει ζήσει αρκετά χρόνια. Αλλά και κάποια από τα χαρακτηριστικά που μπορούν επίσης να υποδηλώσουν ένα αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή σύμφωνα με μια νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 10.000 Δανοί.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι πτυχές στο λοβό του αυτιού, οι ρυτίδες στα βλέφαρα, η φαλάκρα και τα μαλλιά που έχουν υποχωρήσει αρκετά, αντικατοπτρίζουν τη βιολογική ηλικία του σώματος και όχι απλά την ηλικία”, αναφέρει η Anne Tybjærg-Hansen, κλινική καθηγήτρια και φυσικός στο τμήμα Κλινικής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

"Η μελέτη μας καθιέρωσε ένα σύνδεσμο μεταξύ αυτών των σημαδιών και ενός αυξημένου κινδύνου καρδιακού επεισοδίου, που είναι ανεξάρτητο από την ηλικία και άλλους γνωστούς παράγοντες επικίνδυνους για την καρδιά όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η πίεση του αίματος και το κάπνισμα”, προσθέτει η ερευνήτρια.

Η μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο στις ΗΠΑ και αναμένεται να δημοσιευτεί στο προσεχές μέλλον, είπε η Hansen, χωρίς όμως να αποκαλύψει σε ποια επιστημονική επιθεώρηση.

Ξεκίνησε το 1976 σαν τμήμα της μελέτης για την κατανόηση του γενικού πληθυσμού της Κοπεγχάγης.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι άνω των 20 ετών εξετάστηκαν για ορατά σημάδια ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των γκρίζων μαλλιών, των ρυτίδων, τις πτυχές στα αυτιά ή το σχήμα της φαλάκρας.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης το βάρος, τα επίπεδα χοληστερόλης, την πίεση του αίματος, τις συνήθειες καπνίσματος και πιθανές ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Περίπου 35 χρόνια αργότερα οι ερευνητές, κάνοντας μια αναδρομή στα στοιχεία των συμμετεχόντων στη μελέτη, παρατήρησαν ποιοι απ' αυτούς είχαν αντιμετωπίσει επιπλοκές με την καρδιά τους.

Μεταξύ των περίπου 10.500 συμμετεχόντων οι 3.401 είχαν παρουσιάσει κάποιο καρδιακή ασθένεια και οι 1708 είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.