Περισσότερες οι αιωνόβιες γυναίκες πιο υγιείς οι συνομήλικοι τους άνδρες

Μπορεί περισσότερες γυναίκες να αγγίζουν τα 100 αλλά οι αιωνόβιοι άνδρες είναι πιο υγιείς από ότι οι συνομήλικες γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αιωνόβιοι ήταν κατά μέσο όρο πιο υγιείς συγκριτικά με τους 25 χρόνια νεότερους τους, εξετάζοντας παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος. Δεδομένου ότι αυτές οι ασθένειες είναι μείζονες αιτίες θανάτου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσοι άγγιξαν τα 100 σημαίνει ότι έχουν μια ενσωματωμένη αντίσταση ενάντια σε αυτές τις νόσους.

Ερευνητές στο King College του Λονδίνου μελέτησαν 11.048 αιωνόβιους - 8.982 γυναίκες και 2.102 άνδρες - που έφτασαν τα 100 κατά την χρονική περίοδο 1995 - 2013.

Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες ήταν πολύ λιγότεροι από τις γυναίκες, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο αριθμός των ανδρών που έφτασαν 100 αυξήθηκε κατά 30% κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι γυναίκες κατά μέσο όρο υπέφεραν πολύ περισσότερο από χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, όπως κατάγματα, ακράτεια , απώλεια ακοής και όρασης συγκριτικά με τους άνδρες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα, 46% των γυναικών είχαν υπέρταση σε σύγκριση με το 16% των ανδρών, και το 63% των γυναικών έπασχαν από ασθένειες του νευρικού συστήματος συγκριτικά με το 49% των ανδρών.

Άνοια καταγράφηκε στο 12% των γυναικών και το 6% των ανδρών ενώ από κατάθλιψη έπασχαν το 5% των ανδρών και γυναικών.

Το 85% των γυναικών κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της ζωής σε σύγκριση με το 61% των ανδρών.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αιωνόβιοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία ή καρκίνο από τους νεότερους ηλικιωμένους ενήλικες. Ωστόσο περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να εξηγηθεί το αινιγματικό χάσμα υγείας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ηλικία των 100 ετών.