Με μέτρο οι καφέδες: Όχι πάνω από τέσσερις εσπρέσο την ημέρα

Η κατανάλωση περισσότερων από 400 χιλιοστογραμμαρίων καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή περισσότερων από τέσσερα φλυτζάνια καφέ εσπρέσο ή ενός συνδυασμού καφέδων, ανθρακούχων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για την υγεία, κυρίως για τις εγκύους και τους νέους κάτω των 18 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η ευρωπαϊκή αρχή, για πρώτη φορά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συστήνει να καθορισθούν οι ημερήσιες δόσεις πέρα από τις οποίες η πρόσληψη καφεΐνης, η οποία μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε διατροφική πηγή, μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη, κυρίως ως προς τις καρδιοαγγειακές διαταραχές.

Για έναν ενήλικα, η ακίνδυνη ημερήσια δόση ορίζεται στα 400 χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης. Ένας μόνος καφές εσπρέσο περιέχει 70 με 100 χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης, διευκρίνισε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αρχής. Ενα στάνταρ κουτάκι ενεργειακού ποτού, όπως το Red Bull, περιέχει 80 χιλιοστογραμμάρια, ενώ ένα κουτάκι μαύρο τσάι 50 χιλιοστογραμμάρια και ένα κουτάκι αναψυκτικού τύπου κόλα 40 χιλιοστογραμμάρια.

Η δόση μειώνεται από την ΕΑΑΤ στα 200 χιλιοστογραμμάρια για τις εγκύους, προκειμένου να αποτραπούν επιπτώσεις στο έμβρυο, και στα 3 χιλιοστογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους για τα παιδιά και τους εφήβους. Οι ανήλικοι προσλαμβάνουν καφεΐνη κυρίως μέσω της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και αναψυκτικών τύπου κόλα.

"Ο κίνδυνος για την υγεία δεν είναι τεράστιος, αλλά υπάρχει. Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να υπολογίζουν τις διάφορες πηγές καφεΐνης, πέραν του καφέ", σχολίασε εκπρόσωπος της Αρχής. "Είναι η πρώτη φορά που οι κίνδυνοι οι οποίοι έχουν σχέση με την πρόσληψη καφεΐνης απ' όλες τις πηγές τροφίμων, αξιολογήθηκαν στο επίπεδο της ΕΕ", επισημαίνει η ευρωπαϊκή αρχή.

Η ευρωπαϊκή αρχή προχώρησε σε επανεξέταση των υπαρχόντων δεδομένων ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "καθώς ορισμένες χώρες είχαν εκφράσει ανησυχίες για τις βλαπτικές συνέπειες στην υγεία από την κατανάλωση καφεΐνης --κυρίως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, τα προβλήματα που έχουν σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα (για παράδειγμα διακεκομμένος ύπνος και άγχος) και οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του εμβρύου στις εγκύους".

Σε επτά από 13 χώρες όπου διεξήχθη η μελέτη της ΕΑΑΤ, ένα μέρος του ενήλικου πληθυσμού καταναλώνει περισσότερη καφεΐνη από τη δόση των 400 χιλιοστογραμμαρίων. Η Δανία κατέχει τα πρωτεία με ποσοστό 33% των ενηλίκων που κάνουν κατάχρηση καφεΐνης, ακολουθεί η Ολλανδία με 17,6%, η Γερμανία με 14,6%, η Φινλανδία με 13,4%, το Βέλγιο με 10,4%, η Σουηδία με 9% και η Γαλλία με 5,8%.