Βρέθηκε το κλειδί για τη διακοπή της εξέλιξης της άνοιας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «κλειδί» για τη διακοπή της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ στα αρχικά της στάδια, ανοίγοντας το δρόμο για ένα φάρμακο σαν τις στατίνες, που θα μπορούσε να ληφθεί από εκατομμύρια ανθρώπους για την πρόληψη της άνοιας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge λένε ότι ένα χάπι την ημέρα παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι καρδιοπαθείς θα μπορούσε να προλάβει την άνοια στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Η έρευνα είναι η πρώτη αποκάλυψε τον τρόπο που ένα φυσικώς απαντώμενο μόριο μπορεί να επιβραδύνει το σχηματισμό των πλακών στον εγκέφαλο. Οι πλάκες αμυλοειδούς συνδέονται στενά με τη μείωση της μνήμης και άλλα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ και δημιουργούνται όταν μικροσκοπικά τοξικά νήματα ή ινές πρωτεινών τυλίγονται γύρω από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο μόριο - που ονομάζεται «Brichos» - μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία. Οι ερευνητές του Cambridge, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Σουηδία και την Εσθονία, βρήκαν σε πειράματα σε ποντίκια ότι τα μόρια Brichos κολλούν στις ίνες εμποδίζοντας τας να έρχονται σε επαφή με άλλες πρωτείνες. Τα μόρια σχηματίζουν όλο και περισσότερες πλάκες οι οποίες εξαπλώνονται στον εγκέφαλο.

Τα μόρια «Brichos», που εμφανίζονται φυσικά στους ανθρώπινους πνεύμονες, δεν είναι κατάλληλα για την δημιουργία ενός φαρμάκου , διότι δεν θα επιβιώσουν από την διαδικασία της πέψης. Αλλά ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κοέν, είπε ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια μόρια, τα οποία θα είναι πιο κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακο.

Εάν ανακαλυφθεί ένα κατάλληλο φάρμακο , θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα φάρμακο που θα μπορεί να εξαλείψει τις επιβλαβείς πλάκες αμέσως μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται. «Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παίρνουν το χάπι γύρως τα, πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, γεγονός που θα μειώσει τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ασθένειας», δήλωσε ο Δρ. Κοέν.