Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο κάπνισμα

O αντρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος αντιδρούν εντελώς διαφορετικά στο κάπνισμα, και άρα θα πρέπει να είναι διαφορετικός και ο τρόπος με τον οποίον θα προσπαθήσουν να κόψουν το τσιγάρο, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μια ειδική τομογραφία που ονομάζεται PET και δείχνει τα διαφορετικά επίπεδα της ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας που ελέγχει το αίσθημα της ικανοποίησης. Η ντομαπίνη αυξάνεται όταν εθιστικές ουσίες όπως η νικοτίνη μπαίνουν στον οργανισμό. Από τις σαρώσεις φάνηκε ότι η ντοπαμίνη ενεργοποιεί διαφορετικά σημεία του εγκέφαλου σε άνδρες και γυναίκες. Επίσης η ντοπαμίνη εκκρίνεται στον αντρικό εγκέφαλο πιο αργά από ότι στον γυναικείο. Δηλαδή, οι γυναίκες ικανοποιούνται από το τσιγάρο πιο γρήγορα, άρα καπνίζουν και λιγότερο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neuroscience, θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη και δοκιμή νέων φαρμάκων και άλλες προσεγγίσεις για την διακοπή του καπνίσματος.

Τα ευρήματα προήλθαν από μια μελέτη σε 16 άντρες και γυναίκες, εθισμένους στο τσιγάρο.

Οι οκτώ άντρες κάπνιζαν κατά μέσο όρο για 19 χρόνια και οι 8 γυναίκες κάπνιζαν κατά μέσο όρο για 17 χρόνια. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να μην πάρουν κανένα συμπλήρωμα νικοτίνης κατά τη διάρκεια της έρευνας για να μην αλλοιωθούν τα συμπτώματα. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε PET σάρωσης του εγκεφάλου για να απεικονιστούν τα ταχέως μεταβαλλόμενα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης καθώς και οι σύντομες εκρήξεις της δραστηριότητας της ντοπαμίνης όταν κάποιος καπνίζει ένα τσιγάρο.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν συνέπεια στην θεωρία ότι οι άνδρες καπνίζουν για την ενίσχυση της επίδρασης της νικοτίνης, ενώ οι γυναίκες έχουν την τάση να καπνίζουν για να ανακουφιστούν από το άγχος και την αρνητική διάθεση.