Μύθοι και αλήθειες για τον διαβήτη

Οι περισσότεροι λένε ότι ο διαβήτης είναι μια ύπουλη νόσος και δεν έχουν άδικο, καθώς η νόσος σπάνια δίνει εμφανή συμπτώματα ή όταν δίνει κάποια συμπτώματα συνήθως αποδίδονται σε κάποιες άλλες καταστάσεις.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αίσθηση δίψας, όταν δηλαδή έχουμε έντονη επιθυμία να πιούμε νερό και αυτό συμβαίνει συχνά, η πολυουρία αλλά και οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, η αίσθηση ότι πεινάμε συνεχώς αλλά και η πολυφαγία θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε πρώτη φάση στον οικογενειακό μας γιατρό.

Πολύ συχνά υπάρχουν και πιο ευδιάκριτα συμπτώματα όπως η κόπωση, η ναυτία ή ο εμετός, η απώλεια βάρους παρότι τρώμε αρκετά αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις η θολή όραση.

MΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ δεν εμφανίζεται σε παιδιά

O σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία, ενώ εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και επιβαρυντικοί παράγοντες, μόπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, ο διαβήτης τύπου ΙΙ
μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία, ακόμα και στα παιδιά.

Διαβήτη έχουν μόνο οι παχύσαρκοι

Η αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Σχεδόν το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι μυπέρβαροι. Ωστόσο δεν έχουν μόνο οι παχύσαρκοι διαβήτη, καθώς δεν είναι υπέρβαροι όλοι οι άνθρωποι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Η γενετική προδιάθεση παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη, αλλά και ο τρόπος ζωής καθώς μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ή επιβαρυντικά.

Μπορώ να προλάβω τον διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου Ι είναι μια αυτοάνοση νόσος, μη αναστρέψιμη και χωρίς μόνιμη θεραπεία, γεγονός που μας καθιστά ανυπεράσπιστους σε αυτή. Ωστόσο η σωστή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και συντήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και κάποιες γονιδιακές μορφές ΣΔ τύπου ΙΙ, στις οποίες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο τα γονίδια και στις περιπτώσεις αυτές η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί.

Υπάρχει κληρονομικότητα στο διαβήτη

Η κληρονομικότητα παίζει σίγουρα κάποιο ρόλο, όσον αφορά την προδιάθεση ενός ατό- μου να αναπτύξει διαβήτη. Ωστόσο πολλοί διαβητικοί τύπου 1 δεν είχαν ποτέ κανέναν συγγενή με διαβήτη. Εκτός από την κληρονομικότητα, το περιβάλλον παίζει επίσης κάποιο ρόλο, χωρίς όμως να υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία για συγκεκριμένους παράγοντες.

Αν τρώω πολλά γλυκά θα εμφανίσω σακχαρώδη διαβήτη

Η εμφάνιση του Σακχαρώδη διαβήτη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, γενετικούς και περιβαλλοντικούς. Η κατανάλωση γλυκών δεν προκαλεί αύξηση του σακχάρου πάνω από το φυσιολογικό, σε άτομα που δεν έχουν προδιάθεση ή εγκατεστημένο διαβήτη. Πέρα από την καθαρή ζάχαρη όμως, όλοι οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε σάκχαρο στον οργανισμό. Υδατάνθρακες περιέχονται στις περισσότερες τροφές όπως αλεύρι, άμυλο, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια κλπ, αλλά
δεν έχουν όλοι οι υδατάνθρακες την ίδια επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου.

Αν ρυθμίσω το σάκχαρο θα προλάβω τις επιπλοκές

Η ρύθμιση του σακχάρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη. Εκτός όμως από τον έλεγχο του σακχάρου, είναι απαραίτητη και η τροποποίηση κάποιων άλλων παραγόντων που υπονομεύουν περαιτέρω την υγεία των διαβητικών, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία. Επίσης
οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει περιοδικά να υποβάλλονται και σε κάποιες εξετάσεις που βοηθούν στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των σημαντικότερων επιπλοκών της ασθένειάς τους.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε το αφιέρωμα