Καπνιστές με άδεια άσκησης της συνήθειάς τους

Οι καπνιστές θα έπρεπε να αιτούνται άδειας από το κράτος προκειμένου να καπνίζουν. Αυτό προτείνει ο Καθηγητής Σιμόν Τσάπμαν από το Πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ στην ιατρική επιθεώρηση PLOS Medicine.

Ο Τσάπμαν προτείνει συγκεκριμένα οι καπνιστές να αιτούνται και να πληρώνουν για μια ετήσια άδεια καπνίσματος, η οποία θα έχει όριο τσιγάρων τα οποία μπορούν να “καταναλωθούν”. Στόχος είναι να αποθαρρύνονται οι έφηβοι να ξεκινούν την ανθυγιεινή συνήθεια.

Η άδεια θα έχει τη μορφή μιας «έξυπνης κάρτας» η οποία θα χρησιμοποιείται για να αγοράζονται τα τσιγάρα, αλλά θα έχει και όριο, όπως ακριβώς και οι πιστωτικές. Για παράδειγμα, ο ευφάνταστος καθηγητής προτείνει ένας καπνιστής να μην μπορεί να καταναλώσει περισσότερα από 50 τσιγάρα την ημέρα. Για να προμηθευτούν την κάρτα, δε, θα πρέπει να απαντήσουν και σε τεστ γνώσεων για το ποιες βλάβες προκαλεί το τσιγάρο στην υγεία του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο αντιδρούν με διαφόρους τρόπους στο άκουσμα της πρότασης. Ο καθηγητής Τζεφ Κόλιν από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σημειώνει ότι η «άδεια καπνίσματος» δεν θα ήταν πρακτική. «Η αυταρχική διάσταση της άδειας καπνίσματος θα οδηγούσε σε ευρύτερες αντιδράσεις» σημειώνει. Μάλιστα επισημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα στιγμάτιζε και αποξένωνε τους καπνιστές και θα έστρεφε την προσοχή μακριά από τις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες θεωρεί ότι είναι και οι πραγματικοί υπαίτιοι για το πρόβλημα.