“Φάρμακο” κατά του καρκίνου η χορήγηση βιταμίνης C ενδοφλεβίως

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να ενισχύσουν το αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας μειώνοντας παράλληλα τις τοξικές παρενέργειες της, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine. 

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας υποστήριξαν ότι η ενέσιμη χορήγηση βιταμίνης C θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μία ασφαλής, αποτελεσματική και χαμηλού κόστους θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών και άλλων μορφών καρκίνου.

Η βιταμίνη C έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως μια εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο, ωστόσο , οι κλινικές δοκιμές χορήγησης της βιταμίνης C δια στόματος δεν έφεραν τα προβλεπόμενα αποτελέσματα και εγκαταλείφθηκε ως θεραπεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανθρώπινο σώμα αποβάλλει γρήγορα την βιταμίνη C , όταν λαμβάνεται από το στόμα .Ωστόσο, όταν χορηγείται ενδοφλεβίως, η βιταμίνη C απορροφάται άμεσα και μπορεί να “σκοτώσει” τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια και σε δείγματα ανθρώπινων κυττάρων από 22 ασθενείς με προχωρημένο στάδιο καρκίνου των ωοθηκών. Η ενέσιμη χορήγηση βιταμίνης C σε όλες τις περιπτώσεις κατέστησε τα καρκινικά κύτταρα ευάλωτα, ενώ τα υγιή κύτταρα δεν υπέστησαν κάποια βλάβη. Η θεραπεία λειτούργησε παράλληλα με τα φάρμακα χημειοθεραπείας με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης όγκων στα πειραματόζωα, ενώ μείωσε σημαντικά τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Οι επιστήμονες ζητούν να γίνουν μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές με κρατική υποστήριξη, καθώς θεωρούν απίθανο να κάνουν κάτι τέτοιο οι φαρμακευτικές εταιρίες, επειδή δεν μπορούν να αποκτήσουν εμπορικά δικαιώματα πάνω στις βιταμίνες. “Οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο πρέπει να αξιολογείται ενδελεχώς σε μεγάλες κλινικές δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Συνεπώς χρειάζονται και άλλες μελέτες προτού πούμε με βεβαιότητα τι είδους όφελος μπορεί να έχει η βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις για τους ασθενείς", τόνισαν οι ερευνητές.