Βρέθηκε γονίδιο “ένοχο” για την κατανάλωση πιο παχυντικών τροφών

Ένα γονίδιο που συνδέεται με την παχυσαρκία και κάνει το παγωτό και τα ζαχαρούχα τρόφιμα νοστιμότερα, ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη του γονιδίου αυτού αιτιολογεί γιατί μερικοί άνθρωποι προτιμούν τις πιο παχυντικές και λιγότερο θρεπτικές τροφές.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ στο Μόντρεαλ του Καναδά, ανακάλυψαν μια παραλλαγή του γονιδίου της παχυσαρκίας που ρυθμίζει την παραγωγή της ορμόνης της ευχαρίστησης που ονομάζεται ντοπαμίνη.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν έγκυες γυναίκες από τις οποίες μερικές έπασχαν από κατάθλιψη ή ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας , μέχρι την γέννηση αλλά και την ανάπτυξη των παιδιών τους μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Οι μητέρες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, ενώ τα 150 παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν ένα σνακ, είτε υγιεινό είτε λιγότερο υγιεινό.

"Βρήκαμε ότι μια παραλλαγή σε ένα γονίδιο που ρυθμίζει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης , η οποία ρυθμίζει την αντίδραση του ατόμου σε νόστιμο φαγητό , προέβλεψε την κατανάλωση περισσότερο εύγευστων τροφών , όπως το παγωτό ,οι καραμέλες ή τα παχυντικά σνακ, που επιλέχθηκαν τελικά από τα παιδιά. Η διαπίστωση αυτή ήταν πιο εμφανής στα κορίτσια που έφεραν την παραλλαγή του γονιδίου που μειώνει τη λειτουργία της ντοπαμίνης", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Πατρίσια ΣιλΒέρα.

Τα ευρήματα της μελέτης , που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Appetite , θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό βήμα για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, όπως τόνισαν οι ερευνητές, η οποία έχει φανεί ότι έχει γενετική προδιάθεση.