Νέο επιθετικό στέλεχος του HIV αυξάνει την ανάπτυξη του AIDS

Ένα νέο στέλεχος του ιού HIV ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες το οποίο οδηγεί σε σημαντικά ταχύτερη ανάπτυξη της ασθένειας του AIDS από ό, τι οι διαδεδομένες μορφές σήμερα , σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λαντ στη Σουηδία.

Υπάρχουν πάνω από 60 διαφορετικά επιδημικά στελέχη του ιού HIV- 1 στον κόσμο, και κάθε γεωγραφική περιοχή "κυριαρχείται" συνήθως από ένα ή δύο από αυτά τα στελέχη. Εάν ένα άτομο μολυνθεί με δύο διαφορετικά στελέχη , αυτά μπορεί να συγχωνευτούν και να δημιουργήσουν μία νέα συνδυαστική μορφή του ιού.

"Η συνδυαστική αυτή μορφή του ιού φαίνεται να είναι πιο έντονη και πιο επιθετική από ό, τι τα μεμονωμένα στελέχη από τα οποία αναπτύσσεται" , εξήγησε η Ατζέλικα Παλμ από το Πανεπιστήμιο του Λαντ.

Μέχρι στιγμής , αυτό το νέο συνδυαστικό στέλεχος που ονομάζεται A3/02, έχει εντοπιστεί μόνο στη Δυτική Αφρική, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η παγκόσμια εξάπλωση των διαφόρων "συγχωνευμένων" στελεχών ολοένα και αυξάνεται. Μάλιστα σε χώρες και περιοχές με υψηλά επίπεδα μετανάστευσης , όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη , φαίνεται ότι υπάρχει μία ολοένα και αυξανόμενη ανομοιογενής και σύνθετη χλωρίδα του ιού HIV , σε αντίθεση με την αρχή της εξάπλωσης του ιού.

"Ο HIV είναι ένας εξαιρετικά δυναμικός και μεταβλητός ιός . Οι νέες συνδυασμένες μορφές του HIV- 1 εισήχθησαν σε ένα μέρος του κόσμου, αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συνδυασμένων στελεχών που ήδη κυκλοφορούν για τις οποίες γνωρίζουμε πολύ λίγα ή και τίποτα . Επομένως, πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το πώς ο HIV- 1 αλλάζει με την πάροδο του χρόνου" , δήλωσε ο Πάτρικ Μέντστραντ, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λαντ.

 

 

Διαβάστε το αφιέρωμα του news.gr: Απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα