Με υποθερμία κρατούν στη ζωή μητέρα και μωρό μετά από ανακοπή

Μπροστά σε μια νέα μέθοδο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη, όταν η γυναίκα πάθει καρδιακή προσβολή βρίσκονται οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα 33χρονη γυναίκα έπαθε ανακοπή και οι γιατροί της έριξαν τη θερμοκρασία του σώματος κατά 4-5 βαθμούς εφαρμόζοντας την θεραπευτική υποθερμία. Μετά από 19 εβδομάδες γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι  και σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Emergency Medicine, τόσο η μητέρα και ο γιος του τα πάει μια χαρά.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που οι γιατροί χρησιμοποιούσαν τη θεραπεία.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για τη γυναίκα, ενώ είναι έγκυος, επιβραδύνει το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων kai άλλων οργάνων. Οι ασθενείς τελικά θερμαίνονται πίσω στην κανονική  θερμοκρασία μετά από 12 έως 24 ώρες.

Σε δελτίο τύπου για την υπόθεση, ο Δρ Naseer Nasser εξήγησε ότι η θεραπεία συνήθως θεωρείται πολύ επικίνδυνη για το έμβρυο.

Ωστόσο χωρίς τη θεραπεία δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν τόσο η μητέρα όσο και το παιδί.

Αυτή η έκθεση δείχνει ότι με συνετή κλινική κρίση, εγρήγορση και μια ειδική διεπιστημονική ομάδα, η θεραπευτική υποθερμία μπορεί να προσφερθεί σε έγκυες γυναίκες που επιβιώνουν καρδιακή ανακοπή.

Μάλιστα η μέθοδος εφαρμόζεται ορισμένες φορές και σε μωτά. Με μια κουβέρτα ψύξης, οι γιατροί μειώνουν τη θερμοκρασία των μωρών. Η θεραπεία επιβραδύνει το μεταβολισμό του μωρού, μειώνοντας το ποσοστό θανάτου των κυττάρων του εγκεφάλου που προκαλείται από την έλλειψη οξυγόνου.