Αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ…

Εχω κουραστεί τον τελευταίο καιρό να ακούω για λάθος διαγνώσεις. Δεν ξέρω ποιο είναι πιο επικίνδυνο.Η λάθος διάγνωση να οφείλεται στην επιστημονική ανεπάρκεια ενός γιατρού ή στην σκοπιμότητα.

Στην πρώτη περίπτωση μπορώ να δεχθώ το ανθρώπινο λάθος. Αλλά εδώ μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις λαθών που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε από ένα "πληρωμένο" πτυχίο ιατρικής σε κάποια ανατολικοευρωπαική χώρα, ούτε από ημιτελείς σπουδές ιατρικής χρόνων σε άλλη γειτονική χώρα, η οποία φημίζεται για το στυλ της.Στη δεύτερη περίπτωση δεν υπάρχει καμμία έκπληξη.Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ολα , εξακολουθούν -δυστυχώς -να γίνονται για το χρήμα.Με οργή, άκουγα πριν λίγες μέρες, καρκινοπαθή να περιγράφει τα όσα του είπε γιατρός, όταν του έδειξε τις εξετάσεις που είχε ζητήσει ο προηγούμενος συνάδελφος του καθώς τα " πράγματα δεν πήγαιναν καλά", όπως είχε πέι στον ασθενή. "Ολα είναι μια χαρά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν χρειάζεται να κάνετε αυτές τις εξετάσεις. Ο συνάδελφος το παράκανε. Τον καταλαβαίνω είναι σε ιδιωτικό νοσοκομείο και πρέπει να "γράψει" τζίρο!"Αφωνος ο καρκινοπαθής, άφωνος κι εγώ. Να σε τρελάνουν από μία λάθος διάγνωση ενός εργαστηρίου το καταλαβαίνω και μπορώ ως ένα βαθμό να το δικαιολογήσω. Να σε τρελάνουν όμως για να "γράψουν τζίρο" είναι πέρα για πέρα ανήθικο , αλλα και επικίνδυνο. Κανείς δεν δικαιούτε να παίζει με ανθρώπους και δη ασθενείς με καρκίνο, με μόνο στόχο το κέρδος. Το πιο εξοργιστικό σ αυτή την ιστορία δεν είναι οτι είναι πέρα για πέρα πραγματική, αλλά οτι ανα πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί στον πατέρα , στη μάνα, στον αδερφό, στην κόρη σου και ο γιατρός να τη "βγάλει καθαρή", λέγοντας με κυνισμό οτι " όφειλα να πώ την αλήθεια και να γράψω τις εξετάσεις που έκρινα οτι χρειάζονται". Να κρυφτεί δηλαδή έντεχνα πίσω από το δάχτυλο του και να επικαλεστεί την άποψη οτι στην ιατρική τίποτα δεν είναι 100%.

Ζω με την ελπίδα οτι είναι 1 στους 100 και οτι ποτέ δεν θα χρειαστει να πέσω στα νύχια του.Η αλήθεια έιναι οτι στην Ελλάδα μπορεί να το κάνει με μεγάλη ευκολία, μεγαλύτερη από αυτή με την οποία θα το έκανε στην Αμερική στην οποία πιθανότατα σπούδασε " επενδύοντας" σε χρήμα , το οποίο προσπαθεί τώρα χωρίς αιδώ να " αποσβέσει" στην πλάτη των καρκινόπαθών.Γιατί στη Αμερική υπάρχουν οδηγίες και κανόνες που εφαρμόζονται ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό την άποψη οτι στην ιατρική τίποτα δεν είναι 100%.Αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται ν αλλάξει ποτέ, ιδίως αν περιμένουμε πάντα από κάποιον άλλον να κάνει την αρχή.