Tanorexia: Εθισμένες στο μαύρισμα

Εθισμένες στο μαύρισμα φαίνεται να είναι οι περισσότερες γυναίκες που κάνουν σολάριουμ, σύμφωνα με μία μελέτη από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Georgetown Lombardi. Ο καθηγητής ογκολογίας Darren Mays αναφέρει ότι μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μία στις πέντε γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 18 και 30 ετών που έχουν χρησιμοποιήσει τα κρεβάτια μαυρίσματος είναι εθισμένες στο μαύρισμα.

Ο καθηγητής προσπάθησε να ψάξει για πιθανούς γενετικούς καθοριστικούς παράγοντες του εθισμού στο μαύρισμα σε ένα δείγμα συμμετεχόντων, από όπου συνέλεξε δείγμα DNA και εξέτασε τα γονίδια που συνδέονται με μονοπάτια ανταμοιβής που παρατηρούνται σε άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ και τον καπνό. 

"Μερικά γονίδια που εμπλέκονται στον εθισμό στο μαύρισμα σχετίζονται με την ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη και τους νευροδιαβιβαστές οπιοειδών», εξήγησε ο Δρ. Mays προσθέτοντας ότι  "ορισμένες γενετικές ιδιότητες μπορεί να σχετίζονται με το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, και αυτό οδηγεί σε μία συνήθη εθιστική συμπεριφορά."

Στόχος του καθηγητή είναι να ερευνήσει γιατί τόσες πολλές νέες γυναίκες χρησιμοποιούν το τεχνητό μαύρισμα μανιωδώς καθώς και να προβλέψει τον κίνδυνο εθισμού σε συγκεκριμένα άτομα.

"Μπορεί να βελτιώνεται η διάθεσή τους και να αισθάνονται καλύτερα,  κάτι που παρατηρείται στους καπνιστές. Κερδίζουν ανταμοιβή από μια συμπεριφορά που οδηγεί στον εθισμό" σημείωσε ο Mays. 

Ο καθηγητής χρησιμοποίησε τον όρο "Tanorexia" για να περιγράψει την κατάσταση εθισμού στο μαύρισμα, μια κατάσταση που συνδέεται με το χαμηλό βάρος και την παραμόρφωση της εικόνας του σώματος, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί συστατικό του εθισμού στο μαύρισμα.

Ωστόσο, η έρευνα για τον εθισμό στο μαύρισμα είναι "σε πολύ πρώιμα στάδια," σύμφωνα με τον καθηγητή, "αλλά πρέπει να κατανοήσουμε το πρόβλημα για να μειωθεί ο κίνδυνος του μελανώματος".