20 μυστικά κατά του άγχους

1. Εκτονώστε το άγχος σας μιλώντας σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε. Συζητήστε μαζί του όλα όσα σας προκαλούν στρες και είναι πολύ πιθανό να ακούσετε χρήσιμες συμβουλές. Μην ξεχνάτε ότι το μέγεθος των προβλημάτων μειώνεται, όταν τα μοιράζεστε με άλλους.

2. Βάλτε πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας. Σημειώστε όλα όσα έχετε να κάνετε και βάλτε προτεραιότητες, ξεκινώντας από τα πιο επείγοντα και σημαντικά. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μαζί, αλλά ασχοληθείτε με ένα –δυο πράγματα κάθε φορά.

3. Καταπιαστείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Από το πλέξιμο και την κηπουρική μέχρι και την ανάγνωση ενός βιβλίου ή τον εθελοντισμό, η ενασχόληση με κάτι ευχάριστο δρα αγχολυτικά, καθώς αποσπά το μυαλό από τις έγνοιες και τις πιεστικές σκέψεις και μειώνει την ένταση της ημέρας.

4. Αναπνεύστε σωστά. Όταν είμαστε αγχωμένοι, η αναπνοή γίνεται ρηχή και γρήγορη. Για να χαλαρώσετε από την ένταση, προσπαθήστε να αναπνέετε από τη μύτη κι όχι από το στόμα, αργά και βαθιά, κυρίως από την κοιλιά και το διάφραγμα και όχι από το στήθος.

5. Πάρτε ένα κατοικίδιο ζώο. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η έννοια για την φροντίδα του ζώου, ακόμη και η βόλτα μαζί του έχουν αγχολυτική δράση καθώς απαλλάσσουν από τις στρεσογόνες σκέψεις της καθημερινότητας.

6. Η ρουτίνα μειώνει το στρες. Επαναλαμβάνοντας κάποιες βασικές δραστηριότητες, μπορείτε να έχετε έλεγχο της καθημερινότηταας και κατ’ επέκταση λιγότερο άγχος.

7. Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα. Η άσκηση μειώνει την ένταση των μυών, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και χαλαρώνει το σώμα και την ψυχή. Ευεργετικές είναι ακόμη και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως το να επιλέγετε το περπάτημα αντί για την οδήγηση, να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ κ.τλ.

8. Η υγιεινή διατροφή καταπολεμά το στρες. Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και αποφύγετε τις λιπαρές και επεξεργασμένες τροφές. Όσοι έχουν άγχος συχνά παραλείπουν γεύματα, με αποτέλεσμα το “άδειο στομάχι” να τους οδηγεί στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

9. Αποφορτίστε τον οργανισμό σας από την ένταση, κάνοντας ένα διάλειμμα. Κάθε φορά που είστε αγχωμένοι, σταματήστε ό,τι κι αν κάνετε και χαλαρώστε για 5-10 λεπτά.

10. Γελάστε, είναι… αγχολυτικό! Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη) και απελευθερώνει τις ενδορφίνες, τις ορμόνες τις ευτυχίας. Παρακολουθήστε στην τηλεόραση ή το σινεμά μια κωμωδία ή επιλέξτε την παρέα ενός φίλου που διαθέτει πολύ χιούμορ.

11. Κοιμήστε το στρες. Ο επαρκής ύπνος συμβάλλει στην χαλάρωση του σώματος και της ψυχής. Πριν πέσετε για ύπνο, αποφορτίστε τη σκέψη σας από κάθε έννοια και αφήστε τα προβλήματα για το επόμενο πρωί. Φροντίστε να ξυπνάτε νωρίς, γιατί έτσι όχι μόνο θα οργανώσετε καλύτερα όσα έχετε να κάνετε αλλά θα είστε και πιο αποτελεσματικοί.

12. Επιλέξτε μια τεχνική χαλάρωσης. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ασκήσεις πιλάτες, το μασάζ είναι κάποιες από τις τεχνικές που χαλαρώνουν το σώμα καθώς μειώνουν την ένταση των μυών.

13. Αποδεχτείτε ότι δεν είστε υπεράνθρωπος. Δεν γίνεται αλλά και δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι σε όλα. Ιεραρχήστε τις υποχρεώσεις σας και επιλέξτε να φέρετε εις πέρας μόνον αυτές που είναι απαραίτητες.

14. Γράψτε σε ένα χαρτί όλα τα γεγονότα που σας προκαλούν άγχος και τα συναισθήματά σας όταν έχετε στρες. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να δείτε τα προβλήματα σε μικρότερη διάσταση, να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας και να χειριστείτε με καλύτερο τρόπο.

15. Αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ. Η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία που προκαλεί νευρικότητα, ενώ το αλκοόλ, αν και σε πολύ μικρή ποσότητα έχει χαλαρωτική δράση, σε μεγάλες ποσότητες εγκυμονεί κινδύνους. Αντί για καφέ ή αλκοόλ, προτιμήστε το νερό (φυσικό ή ανθρακούχο) και τους χυμούς φρούτων.

16. Μην πνίγετε το άγχος σας στο τσιγάρο. Το κάπνισμα μπορεί να σας χαλαρώνει πρόσκαιρα, στη συνέχεια όμως αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα του άγχους. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως τα επίπεδα του στρες μειώνονται κατά πολύ μετά την διακοπή του καπνίσματος.

17. Αναζητήστε λύσεις για τα προβλήματα που σας προκαλούν άγχος ανατρέχοντας στο παρελθόν. Αξιοποιήστε προς όφελός σας τις εμπειρίες σας και σκεφτείτε πώς αντιδράσατε σε ανάλογες περιστάσεις, τις λάθος ή σωστές κινήσεις που κάνατε.

18. Εμπιστευτείτε τις δυνατότητές σας και σταματήστε να αγχώνεστε με το παραμικρό. Αντιδράστε με ένα χαμόγελο απέναντι σε κάθε δυσκολία και πείτε στον εαυτό σας ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρετε.

19. Αναζητήστε τη βοήθεια του ειδικού, εάν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με το άγχος. Με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, ακόμη και με τη βοήθεια φαρμάκων, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το άγχος που κατακλύζει τη ζωή σας.

20. Θυμήστε κάθε μέρα στον εαυτό σας ότι η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά πράγματα της ζωής. Μια ωραία μουσική μελωδία, ένα τηλεφώνημα, μια συνάντηση, ακόμη και το φως του ήλιου ευεργετούν την ψυχή και το σώμα και προσδίδουν μια ευχάριστη πινελιά ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ημέρας…