Απειλή η κατάθλιψη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια κινδυνεύουν από την κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Μια μικρή μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, έδειξε ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο από καρδιακή ανεπάρκεια.

Αν και πολλοί παράγοντες ενδέχεται να παίζουν ρόλο- συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της νόσου - οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαχείριση της κατάθλιψης είναι σημαντική.

Ο καθηγητής Τζον Κλέλαντ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, ο οποίος εργάζεται στο Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Hull, περιγράφει την καρδιακή ανεπάρκεια ως την «σύγχρονη επιδημία» που πλήττει 900.000 άτομα στη Μ. Βρετανία. Όπως επισημαίνει, πάρα τις προσπάθειες των ειδικών για την δημιουργία αποτελεσματικότερων φαρμάκων και βελτιωμένων θεραπευτικών μέσων, δεν υπάρχει ριζική θεραπεία στην νόσο.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί όταν ο μυς της καρδιάς γίνεται πάρα πολύ ασθενής ή πολύ σκληρός, καθιστώντας δυσκολότερη την άντληση του αίματος σε όλο το σώμα. Και καθώς αυτό γίνεται χειρότερο, οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πολύ κουρασμένοι και να έχουν δυσκολία στην αναπνοή.

Οι ερευνητές ζήτησαν σε 96 ασθενείς, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια, να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν εάν έπασχαν από κατάθλιψη ή όχι. Εκείνοι που είχαν σημάδια μέτριας ή σοβαρής μορφής κατάθλιψης είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στις 300 ημέρες που ακολουθούσαν.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η κατάθλιψη προκαλεί έκκριση ορμονών του στρες οι οποίες επίσης προάγουν τη φλεγμονή και τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, που μπορεί να επιταχύνει τις καρδιακές νόσους. Επίσης, άνθρωποι με κατάθλιψη βρίσκουν πιο δύσκολο να ακολουθήσουν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων τους και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους.