Πιο έξυπνοι οι άνθρωποι με την πάροδο του χρόνου!

Η μέση νοημοσύνη του ανθρώπινου γένους αυξάνεται σταθερά, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ερευνητές από το Kings College του Λονδίνου μελέτησαν περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες , υποβάλλοντας τους σε τεστ νοημοσύνης και συγκρίνοντας την βαθμολογία τους, για πάνω από 64 χρόνια. Από το 1950, η μέση νοημοσύνη βρέθηκε ότι έχει αυξηθεί κατά περίπου 20 μονάδες IQ. Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στην βελτίωση της εκπαίδευσης και την βελτιωμένη ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης.

H μελέτη βασίζεται σε παλιότερες ενδείξεις που προέκυψαν από την μελέτη του ψυχολόγου Τζέιμς Φλιν από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα στην Ν. Ζηλανδία. Ο Δρ. Φλιν διαπίστωσε ότι τα τεστ νοημοσύνης έχουν γίνει πιο δύσκολα και αυστηρά στην βαθμολογία τους με το πέρασμα των χρόνων, παρόλα αυτά το σκορ των ανθρώπων παραμένει αρκετά υψηλό.

Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι εάν οι σύγχρονοι Αμερικανοί έκαναν το τεστ νοημοσύνης πριν απο έναν αιώνα θα είχαν ένα μέσο όρο 130 μονάδες. Αντίστοιχα και οι πρόγονοί μας θα είχαν ένα μέσο σκορ στις 70 μονάδες. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση τριών μονάδων στο IQ ανά δεκαετία. Σύμφωνα με την νέα μελέτη, όμως, εκτός από τις ΗΠΑ η μεγαλύτερη αλλαγή φάνηκε στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, λένε οι ειδικοί, που αιτιολογούν το φαινόμενο αυτό, όπως το καλύτερο επίπεδο μόρφωσης, η ολοένα αυξανόμενη έκθεση σε τεστ νοημοσύνης, το βελτιωμένο επίπεδο ιατρικής περίθαλψης, η καλύτερη διατροφή και οι πιο ολιγομελείς οικογένειες.