Μόνο φίλοι; Δεν νομίζω…

Λίγες είναι οι ερωτήσεις που έχουν προκαλέσει τόσους διαξιφισμούς στις παρέες, όσο αυτή: μπορεί ένας άνδρας να είναι μόνο φίλος με μια γυναίκα; Όλοι μας έχουμε άπειρα παραδείγματα ανδρών και γυναικών που έχουν διατηρήσει τη σχέση τους σε πλατωνικό επίπεδο. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτές οι σχέσεις παραμένουν «φιλικές» μόνο στην επιφάνεια και ότι έστω και ασυνείδητα υπάρχουν αμέτρητες σεξουαλικές ορμές μεταξύ των δύο.

Για να ερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές κάλεσαν στο εργαστήριο 88 ζευγάρια ανδρών και γυναικών που ήταν μόνο φίλοι. Αφού τους εγγυήθηκαν ότι οι συνεντεύξεις που θα πάρουν από τον καθένα θα είναι αυστηρά εμπιστευτικές, τότε τους κάλεσαν χωριστά τον ένα από τον άλλο να απαντήσουν στο εξής, απλό ερώτημα: Τι συναισθήματα είχε καθένας για τον άλλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες έχουν διαφορετική οπτική για το ζήτημα φιλία μεταξύ ατόμων του αντίθετου φύλου. Για παράδειγμα, οι άνδρες έλκονταν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες φίλες τους, απ’ ότι οι γυναίκες από τους άνδρες φίλους τους. Επίσης, οι άνδρες πίστευαν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι οι γυναίκες φίλες τους, είχαν συναισθήματα για εκείνους. Το συγκεκριμένο εύρημα ανατρέπει όσα πιστεύαμε τόσο καιρό, ότι δηλαδή οι γυναίκες είναι εκείνες που συνήθως παρερμηνεύουν τις καταστάσεις. Όμως η επιστήμονες ήταν κατηγορηματικοί: ό, τι αφορά στις φιλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι άνδρες παραμυθιάζονται ενώ οι γυναίκες όχι τόσο. Αντίθετα, οι γυναίκες πίστευαν ότι οι άνδρες φίλοι τους δεν είχαν συναισθήματα για εκείνες, ενώ συνέβαινε το αντίθετο.