Το “ναρκωτικό των πάρτι” θεραπεύει την κατάθλιψη

Το "ναρκωτικό των πάρτι" , η κεταμίνη , μπορεί να αποτελέσει τη νέα θεραπεία για την ανθεκτική κατάθλιψη , σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. 

Η έρευνα έδειξε ότι ασθενείς οι οποίοι έπασχαν επί δεκαετίες από κατάθλιψη που δεν ανταποκρινόταν στα υπάρχοντα φάρμακα, παρουσίασαν ύφεση των συμπτωμάτων τους μέσα σε λίγες ώρες μετά λήψη χαμηλών δόσεων του συγκεκριμένου φαρμάκου . 

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 28 εθελοντές και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Journal of Psychopharmacology", έδειξε μάλιστα ότι σε ορισμένους από αυτούς τους ασθενείς τα οφέλη του φαρμάκου διήρκησαν επί μήνες. 

Η κατάθλιψη πλήττει έναν στους 10 ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους ενώ τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά και οι συμπεριφορικές θεραπείες βοηθούν μεν ορισμένους ασθενείς , αλλά ένα σημαντικό ποσοστό παραμένουν ανθεκτικοί σε οποιαδήποτε μορφή θεραπείας . 

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το νοσηλευτικό όμιλο Oxford Health NHS Foundation Trust, οι οποίοι χορήγησαν ενδοφλεβίως έως έξι φορές χαμηλή δόση κεταμίνης στους εθελοντές τους. Οι οκτώ από αυτούς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους, με τους τέσσερις να βελτιώνονται τόσο πολύ ώστε έπαψαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης. 

"Η επίδρασή της ήταν εκπληκτική σε μερικούς από τους ασθενείς. Οι ασθενείς μάς είπαν ότι ξαναβρήκαν τον εαυτό τους και οι συγγενείς τους ότι ξαναβρήκαν τον άνθρωπό τους", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Ρούμπερτ ΜακΣέιν, σύμβουλος στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Ωστόσο υπήρξαν όμως και ορισμένες σοβαρές παρενέργειες, όπως σε έναν ασθενή που παρουσίασε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας της. "Είναι συναρπαστικό φάρμακο , αλλά δεν πρέπει να αποτελέσει μια θεραπεία ρουτίνας που θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά", εκτίμησε ο δρ ΜακΣέιν, ενώ προσέθεσε ότι "ανοίγει νέους δρόμους έρευνας για νέες θεραπείες κατά της κατάθλιψης".