Πιο επιθετικοί οι έφηβοι που παίζουν ποδόσφαιρο

Τα έφηβα αγόρια που παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή και τα δύο, έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τα άλλα παιδιά να εμφανίσουν επιθετικότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Καλιφόρνια .Οι ερευνητές λένε ότι οι φαλλοκρατικές συμπεριφορές που ενθαρρύνονται σε ορισμένα αθλήματα, μπορεί να ενθαρρύνουν την επιθετικότητα και εκτός γηπέδου. 

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Πίτσμπουργκ και το Νοσοκομείο Παίδων του Πίτσμπουργκ, ανέλυσαν στοιχεία από 16 γυμνάσια της Νότια Καλιφόρνια. Συνολικά 1.648 έφηβοι αθλητές που ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον μια σχέση με μια κοπέλα για περισσότερο από μία εβδομάδα συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. 

Τα αγόρια ρωτήθηκαν σχετικά με τη συμμετοχή τους σε αθλήματα στο σχολείο , όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, πάλη, μπέιζμπολ, τένις, γκολφ, κολύμβηση, ή στίβο. Επίσης, ρωτήθηκαν για τη στάση τους απέναντι στα δύο φύλα και τι περίμεναν ως συμπεριφορά από τα αγόρια και τι από τα κορίτσια. Τέλος, τους ζητήθηκε να απαντήσουν αν είχαν κακοποιήσει σωματικά, λεκτικά ή σεξουαλικά κάποια κοπέλα με την οποία έβγαιναν, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών μηνών. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 276 αγόρια ανέφεραν ότι είχαν κακοποιήσει με κάποιο τρόπο την σχέση τους. Τα αγόρια που θεωρούσαν ότι ο άνδρας είναι το ισχυρό φύλο ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν κακοποιήσει πρόσφατα την σύντροφο τους ενώ όσοι έπαιζαν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, έτειναν πιο κοντά σε αυτή την στάση σχετικά με το φύλο, συγκριτικά με τους παλαιστές, τους κολυμβητές ή τους παίκτες του τένις. Τέλος, όπως φάνηκε από την μελέτη, οι παίκτες του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να κακοποιήσουν την σύντροφό τους, ενώ όσοι έπαιζαν μόνο ποδόσφαιρο είχαν ήταν κατά 50% πιο πιθανό να κακοποιήσουν την κοπέλα τους.