Το αίσθημα οργής…μας αδυνατίζει!

Μπορεί ο θυμός να μας ανεβάζει...το αίμα στο κεφάλι και να βγάζουμε καπνούς από τα αυτιά, αλλά σύμφωνα με μία νέα μελέτη ο θυμός ρίχνει τον δείκτη της ζυγαριάς μας. 

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Πενσυλβάνια, του Ντιουκ και του Κολοράντο έδειξαν στους συμμετέχοντες μια ταινία που περιείχε αμφιλεγόμενο περιεχόμενο όσον αφορά τον κομμάτι της ηθικής. Μερικοί από τους συμμετέχοντες κακοχαρακτήρισαν την ταινία ,καθώς θεωρούσαν ότι πρόσβαλλε την ηθική τους ενώ οι άλλοι μισοί θεώρησαν ότι έβλεπαν μια ρομαντική ταινία με ένα ειδύλλιο που δεν τους προκαλούσε το αίσθημα οργής. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε ένα σοκολατούχο ρόφημα την ώρα που έβλεπαν την ταινία. Από τα ευρήματα της μελέτης ,φάνηκε ότι σε όσους η ταινία προκάλεσε το αίσθημα οργής κατανάλωσαν κατά ένα τρίτο λιγότερο ρόφημα συγκριτικά με εκείνους που δεν αισθάνθηκαν οργή. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν οι άνθρωποι θυμώνουν ή “αηδιάζουν” από κάποιες ανήθικες συμπεριφορές η όρεξή τους εξασθενεί.

"Η έκθεση σε ηθικές παραβιάσεις μειώνει την κατανάλωση τροφίμων, και επισημαίνει μια ψυχολογική αλήθεια στην μεταφορική παρατήρηση ότι οι ηθικές παραβιάσεις “αφήνουν μια πικρή γεύση” στο στόμα", ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης Σίντυ Τσαν.