Τα συμπληρώματα βιταμινών επικεντρώνουν την… προσοχή μας

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία βοηθούν στη θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The British Journal of Psychiatry, λαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης D, του σιδήρου και του ασβεστίου, μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του εγκεφάλου και να μειωθούν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, όπως έλλειψη προσοχής, δυσκολία συγκέντρωσης και παρορμητικότητα.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Canterbury χορήγησαν σε 80 ενήλικες με ΔΕΠΥ συμπληρώματα, που περιείχαν βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φερριτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και χαλκό και σε μερικούς ένα εικονικό χάπι. Μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας, όσοι έπαιρναν τα συμπληρώματα είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στη συγκέντρωση και την υπερκινητικότητα, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν το εικονικό φάρμακο.

"Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει νέες επιλογές θεραπείας για τα άτομα με ΔΕΠΥ, που δεν ανέχονται τα φάρμακα, ή δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες πρώτης γραμμής", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Τζούλια Ρακλάιτζ.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η φαρμακευτική αγωγή των ασθενών με ΔΕΠΥ μείωσε τα τροχαία ατυχήματα. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας μελέτησαν 17.000 άτομα με ΔΕΠΥ, σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, με τη χρήση δεδομένων από τα μητρώα υγείας. Από την έρευνα, βρήκαν ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμπλακούν σε σοβαρά ατυχήματα, όπως τροχαία με μοτοσικλέτα ή με αυτοκίνητο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ΔΕΠΥ. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι το 41% των ατυχημάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι ασθενείς με ΔΕΠΥ λάμβαναν τη φαρμακευτική τους αγωγή.