Ένα ηλεκτρόδιο μας κάνει πιο αποφασιστικούς!

Ο επιμένων νικά, με τη βοήθεια -πλέον- ενός ηλεκτροδίου!

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν την αποφασιστικότητα και την επιμονή των ανθρώπων μέσω ηλεκτρικής διέγερσης περιοχών του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέου τύπου θεραπειών για την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, όπου η έλλειψη κινήτρων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των ασθενών.

Μάλιστα η ανακάλυψη έγινε τυχαία, καθώς οι γιατροί προσπαθούσαν να εντοπίσουν στους ασθενείς περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες τους προκαλούσαν επιληπτικές κρίσεις και για αυτό το σκοπό μετακινούσαν ηλεκτρόδια σε διαφορετικά σημεία του εγκεφαλικού φλοιού τους. Ξαφνικά οι ασθενείς κατακλύστηκαν από ένα αίσθημα αποφασιστικότητας, νιώθοντας ικανοί να ξεπεράσουν οποιαδήποτε δυσκολία.

Σε έξι δοκιμές που ακολούθησαν, επιβεβαιώθηκε ότι η ενεργοποίηση με χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα (δύο έως οκτώ μιλιαμπέρ) της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου, οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Όπως είπε ο ένας άνδρας που συμμετείχε στην έρευνα, "είναι σαν να οδηγείς το αυτοκίνητό σου, με σκασμένα λάστιχα μέχρι τον προορισμό σου. Δεν μπορείς παρά να συνεχίσεις να προχωράς παρά τις δυσκολίες".

Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέα πειράματα για να σιγουρευτούν ότι η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου πράγματι καθιστά τους ανθρώπους πιο αποφασιστικούς στην πράξη και δεν τους εξάπτει απλώς ένα αίσθημα αποφασιστικότητας χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα. Αν υπάρξει αυτή η επιβεβαίωση, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της τεχνικής στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων, για παράδειγμα των ψυχαναγκαστικών διαταραχών, στις οποίες οι ασθενείς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι πάσχουν από το αντίθετο, δηλαδή από υπερβολική αποφασιστικότητα και εμμονή για κάτι.