Η κατάθλιψη μας γερνάει!

Η κατάθλιψη μπορεί να μας κάνει να δείχνουμε σωματικά μεγαλύτεροι καθώς  επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης στα κύτταρα μας , σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα κύτταρα φαίνονταν βιολογικά μεγαλύτερης ηλικίας σε άτομα που έπασχαν από σοβαρής μορφής κατάθλιψη ή που είχαν περάσει κατάθλιψη στο παρελθόν. 

Αυτές οι ορατές διαφορές ήταν εμφανείς σε ένα μέρος των κυττάρων που ονομάζονται τελομερή, το μήκος των οποίων μικραίνει με την έλευση του γήρατος και τα οποία ήταν πιο κοντά σε μήκος στα άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη. 

Η μελέτη 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας εξέτασαν ένα δείγμα 2.000 ατόμων, από τους οποίους περισσότερο από το ένα τρίτο είχαν κατάθλιψη, το ένα τρίτο είχε βιώσει μείζονα κατάθλιψη στο παρελθόν και το υπόλοιπο δεν είχε ποτέ κατάθλιψη. 

Οι εθελοντές κλήθηκαν να δώσουν δείγμα αίματος για να τα αναλύσουν οι ερευνητές στο εργαστήριο για να εντοπίσουν τα σημάδια της κυτταρικής γήρανσης. 

Οι ερευνητές έψαξαν για αλλαγές στις δομές βαθιά στο εσωτερικό των κυττάρων που ονομάζονται τελομερή. Η δουλειά τους είναι να σταματούν κάθε ακούσια απώλεια γενετικού κώδικα ζωτικής σημασίας. Καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, τα τελομερή μικραίνουν όλο και περισσότερο και η μέτρηση του μήκους τους είναι ένας τρόπος αξιολόγησης της κυτταρικής γήρανσης. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecular Psychiatry, έδειξαν ότι  οι άνθρωποι που είχαν ή πέρασαν κατάθλιψη, είχαν πολύ μικρότερα τελομερή από εκείνους που ποτέ δεν είχαν βιώσει κατάθλιψη. Αυτή η διαφορά ήταν εμφανής ακόμη και μετά από τις διαφορές στον τρόπο ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.