Ω3 λιπαρά οξέα για “καλή” μνήμη: Μύθος ή αλήθεια;

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια και τα συμπληρώματα ιχθυέλαιου μπορεί να προστατεύσουν την μνήμη μας, ωστόσο νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει το δεδομένο αυτό. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα ανέλυσαν δεδομένα από 2.157 γυναίκες, ηλικίας 65 έως 80 ετών, συγκρίνοντας τα επίπεδα των λιπαρών οξέων των γυναικών με την επίδοσή τους σε τεστ μνήμης. 

Συγκεκριμένα, η έρευνα εξέτασε την βραχυπρόθεσμη μνήμη των γυναικών σχετικά με την ικανότητά τους να θυμούνται αριθμούς και εικόνες καθώς και την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν σχήματα που γυρνάνε ή περιστρέφονται. Από τα ευρήματα της μελέτης, φάνηκε ότι οι επιδόσεις των γυναικών έπεφταν σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου αλλά δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι αυτό σχετιζόταν με τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων τους.

Σύμφωνα με τον Άλαν Ντάνγκουρ από το London School of Hygiene and Tropical Medicine , ο οποίος είχε μελετήσει σε παλαιότερη έρευνα την σχέση των λιπαρών οξέων με την μνήμη, τα ω- 3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου νωρίς στη ζωή, αλλά στην μετέπειτα ενήλικη ζωή, τα δεδομένα αρχίζουν να γίνονται "θαμπά".

"Δεν υπάρχει καμία επαρκής απόδειξη που να στηρίξει ότι η κατανάλωση των ω - 3 λιπαρών οξέων βοηθά στην ενίσχυση ή στη διατήρηση της διανοητικής υγείας αργότερα στη ζωή. Παρόλα αυτά, τα ω - 3 λιπαρά οξέα είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας και μπορεί να έχουν άλλα οφέλη για την υγεία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάνγκουρ.