Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξίσου αποτελεσματικό με τα πατς νικοτίνης

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα επιθέματα νικοτίνης , στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος  σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιμούνται την αίσθηση του καπνίσματος, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα .

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, πραγματοποίησε την πρώτη κλινική δοκιμή συγκρίνοντας τις συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου με τα επιθέματα νικοτίνης σε 657 άτομα .Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet, έδειξαν ότι το  7,3 % των ατόμων που χρησιμοποιούσαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είχαν διακόψει το κάπνισμα μετά από 6 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 5,8%, στα άτομα που χρησιμοποιούσαν τα πατς νικοτίνης.

Μετά από έξι μήνες, ωστόσο, το 57% των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζαν κάθε ημέρα, σε σύγκριση με το 41 % όσων χρησιμοποιούσαν τα επιθέματα νικοτίνης.

Ο καθηγητής Κρις Μπούλεν, από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, δήλωσε : "Αν και τα αποτελέσματά μας δεν παρουσιάζουν σαφείς διαφορές μεταξύ των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των επιθεμάτων νικοτίνης όσων αφορά στην αποτελεσματικότητα, της διακοπής του καπνίσματος, ωστόσο είναι βέβαιο ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοήθησαν σημαντικά τους καπνιστές να ελαττώσουν τα τσιγάρα που κάπνιζαν ημερησίως".

Η δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αυξηθεί σημαντικά και οι Ευρωπαική Ένωση εργάζεται προς την ρύθμιση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως φάρμακα για την διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, οι ερευνητές κάνουν έκκληση για πιο μακροπρόθεσμες μελέτες σχετικά με τις συνέπειες από τη χρήση των συσκευών και την ασφάλεια τους για την υγεία των χρηστών.