Η διατροφική αξία του μελιού και τα οφέλη του στην υγεία μας

Έχει χαρακτηριστεί ως το "νέκταρ" των θεών. Το μέλι είναι το πολύτιμο κόσμημα της διατροφικής μας αλυσίδας που χαρίζει γεύση και υγεία.

Η ποιότητα και το είδος του μελιού εξαρτάται από το φυτό που άντλησαν οι μέλισσες το νέκταρ, από την περιοχή που βρίσκεται το φυτό αλλά και από τον τρόπο παραλαβής του μελιού από τις κηρήθρες.

Πευκόμελο: Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο καθώς και σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό και είναι από τις κατηγορίες μελιού που δεν κρυσταλλώνουν.

Θυμαρίσιο: Χαρακτηρίζεται από τις αντισηπτικές του ιδιότητες ενώ έχει ευεργετική δράση και στο πεπτικό σύστημα.

Από έλατο: Θεωρείται ιδανικό για παθήσεις του στομάχου και του εντέρου. Περιέχει βιταμίνες καθώς και ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο κ.λπ.

Από καστανιά: Έχει λίγο πικρή γεύση και έντονο άρωμα. Τονώνει τον οργανισμό και βοηθά στις γαστρεντερικές διαταραχές.

Από πορτοκαλιά: Περιέχει πολλές βιταμίνες και επιδρά αγχολυτικά και καταπραϋντικά.

Μέλι ερείκης: Θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Άριστο τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να το χρησιμοποιούν ομάδες ανθρώπων όπως ηλικιωμένοι ή παιδιά που χρειάζονται άμεση τόνωση του οργανισμού τους.

Μέλι ηλίανθου: Είναι ανοιχτόχρωμο μέλι και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες.