Νέα λύση για σοκολάτα με χαμηλά λιπαρά!

Οι χημικοί βρήκαν ένα νέο τρόπο να μειώσουν στο ήμισυ τα λιπαρά που περιέχει η σοκολάτα, αντικαθιστώντας τα , με άλλα υγρά τα οποία δεν αλλοιώνουν την αίσθηση στο στόμα. Σε μία έκθεση  που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, περιγράφηκε μια τεχνική η οποία χρησιμοποιεί το δημοφιλές άγαρ ως πηκτικό μέσο,  για να δημιουργηθούν μικροσκοπικά "σφουγγάρια" που εκτοπίζουν το λίπος.

Η κανονική σοκολάτα οφείλει αυτή την βελούδινη υφή της από το γαλάκτωμα που δημιουργούν τα μικροσφαιρίδια λίπους. Η αντικατάσταση από ένα άλλο υλικό ίσως αλλοιώσει το αποτέλεσμα της βελούδινης αίσθησης που αφήνει η σοκολάτα στο στόμα, καθώς τα υποκατάστατα πρέπει να παραμείνουν διασκορπισμένα και σε μικρό μέγεθος καθ' όλη της διαδικασία ψύξης και θέρμανσης της σοκολάτας.

“Η απαλή υφή της σοκολάτας προϋποθέτει ότι τα σφαιρίδια είναι μικρότερα από περίπου 30 εκατομμυριοστά του μέτρου δηλαδή, περίπου το ήμισυ του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.” ανέφερε ο Δρ. Στέφαν Μπον.

Η λύση που βρέθηκε τελικά σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick, είναι η χρήση όξινων υγρών όπως ο χυμός των φρούτων. "Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό φρούτων για την παρασκευή μια σοκολάτας χαμηλών λιπαρών, ή μπορείτε επίσης να κάνετε μία σοκολάτα με βάση την βότκα . Προφανώς δεν είναι πολύ υγιεινό, αλλά συναρπαστικό," είπε ο Δρ Bon.

Αυτή η τεχνική αντικατάσταση των λιπαρών με άλλα υγρά μπορεί να οδηγήσει και σε σοκολάτες με σημαντικά μειωμένες περιεκτικότητες σε σάκχαρα. "Ανοίγει ο δρόμος για διαφορετικά είδη ζαχαροπλαστικής που μπορούν να τοποθετηθούν στο ράφι δίπλα σε ό, τι άλλο υπάρχει εκεί  ήδη", επεσήμαναν οι επιστήμονες.