Γάμο…για χάρη της καρδιάς σας

Οι παντρεμένοι έχουν ψυχή αλλά και...πιο υγιή καρδιά, όπως προκύπτει από νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "European Journal of Preventive Cardiology", η οποία έδειξε ότι οι εργένηδες κινδυνεύουν περισσότερα από οξεία καρδιακά επεισόδια σε σχέση με τους παντρεμένους. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τουρκού στη Φινλανδία, μελέτησε περισσότερες από 15.300 περιπτώσεις εμφραγμάτων του μυοκαρδίου σε ανθρώπους άνω των 35 ετών για μια περίοδο περίπου δέκα ετών, τα μισά από τα οποία κατέληξαν σε θάνατο μέσα σε μόλις ένα μήνα.
 
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι τα εμφράγματα ήταν συχνότερα μεταξύ των ανύπαντρων ανδρών σε ποσοστό 66% και μέχρι 65% μεταξύ των ανύπαντρων γυναικών, σε σχέση με τις παντρεμένες. Επίσης  η θνησιμότητα στους παντρεμένους ηλικίας 65 έως 74 ετών ήταν 866 ανά 100.000 άτομα έναντι 1.792 ανά 100.000 ατόμων μεταξύ των συνομήλικων ανύπαντρων ή χήρων. Αντίστοιχα, η θνησιμότητα μεταξύ των παντρεμένων γυναικών ήταν 247 ανά 100.000 στις ηλικίες 65- 74, ετησίως έναντι 493 ανά 100.000 ατόμων μεταξύ των ανύπαντρων ή χήρων γυναικών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν κάτι που έχουν δείξει και άλλες έρευνες του παρελθόντος ότι δηλαδή, το να είναι κανείς ανύπαντρος ή να ζει μόνος του, αυξάνει τον κίνδυνο να πεθάνει από κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι Φινλανδοί ερευνητές υποστήριξαν ότι οι παντρεμένοι ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή ενώ απολάμβαναν την συντροφικότητα και την δυνατότητα να μιλήσουν για τις χαρές ή τα προβλήματά τους σε κάποιον. Επίσης, σε περίπτωση εμφράγματος υπήρχε κάποιος στο σπίτι για να καλέσει ασθενοφόρο ενώ η φροντίδα τόσο στο νοσοκομείο, όσο και μετά την επιστροφή στο σπίτι ήταν μεγαλύτερη αφού είχαν κάποιον να τους προσέχει.