Αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, μετακομίστε μακριά από περίπτερα!

Όσο πιο μακρυά είναι το περίπτερο, τόσο πιο πιθανό είναι να κόψει κανείς το τσιγάρο

Αν έχετε προσπαθήσει να κόψετε το τσιγάρο αλλά δεν τα καταφέρνετε με τίποτε, τότε μια είναι η έσχατη λύση: να μετακομίσετε μακρυά από περίπτερα! Νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι όσο πιο μακρυά είναι το περίπτερο, τόσο πιο εύκολα κόβει κανείς το τσιγάρο. Και πιο συγκεκριμένα, κάθε 500 μέτρα που αυξάνεται η απόσταση από το σημείο πώλησης των τσιγάρων, τότε η πιθανότητα να κόψει κανείς το κάπνισμα αυξάνεται από 20% έως και 60%!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Άνα Πουλάκα του Πανεπιστημίου του Τούρκου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 20.700 καπνιστές και μη και συσχέτισαν την απόσταση της κατοικίας καθενός από τα σημεία πώλησης τσιγάρων, με το πόσο πιθανό ήταν να το κόψει.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε αύξηση κατά 500 μέτρα της απόστασης από το σπίτι του καπνιστή έως το πλησιέστερο σημείο αγοράς τσιγάρων (περίπτερο, μίνι-μάρκετ κ.α.), σχετίζεται με μια αύξηση κατά 20% έως 60% της πιθανότητας να κόψει κανείς το κάπνισμα. Οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από αυτό το υψηλό ποσοστό.

Αντίθετα, η αυξημένη απόσταση δεν συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα να ξαναρχίσει το τσιγάρο ένας πρώην καπνιστής.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι όσα περισσότερα είναι τα σημεία λιανικής πώλησης τσιγάρων, τόσο διευκολύνεται η συνήθεια του καπνίσματος. Γι' αυτό, όπως ανέφεραν, μια πολιτική μείωσης του καπνίσματος πρέπει να λάβει υπόψη της και αυτόν τον παράγοντα.