Οι χαρούμενοι μεσήλικες ζουν περισσότερο

Οι μεσήλικες που είναι χαρούμενοι με τη ζωή τους διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η μεγαλύτερη ικανοποίηση που απολαμβάνει ένας ενήλικας άνω των 50 από τη ζωή του, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science. Σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 4.000 άνθρωποι, για χρονικό διάστημα έως 9 ετών.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η έρευνα αποκάλυψε, ότι η μεταβλητότητα στην ικανοποίηση από τη ζωή σε βάθος χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας - αλλά μόνο μεταξύ των ανθρώπων που είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

«Παρότι η ικανοποίηση από τη ζωή θεωρείται συνήθως σχετικά σταθερή στο πέρασμα του χρόνου, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει εξαιτίας διαφόρων περιστάσεων που αντιμετωπίζει κανείς στη ζωή του –όπως ένα διαζύγιο ή ανεργία» εξήγησε η επίκουρος καθηγήτρια Ψυχολογίας από πανεπιστήμιο Chapman στις ΗΠΑ, Dr Julia Boehm.
«Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να προσαρμόζονται πιο εύκολα στις νέες καταστάσεις και ως εκ τούτου φαίνεται να έχουν σχετικά σταθερή ικανοποίηση στη ζωή τους, ενώ άλλοι μπορεί να μην προσαρμόζονται τόσο γρήγορα. Αν κάποιος αντιμετωπίζει κατ’ επανάληψη δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή του, που μειώνουν την ικανοποίηση που απολαμβάνει από αυτή, τότε οι διακυμάνσεις στα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβή σε ό,τι έχει να κάνει με τη μακροζωία».

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής τους εργασίας, οι επιστήμονες βρήκαν ότι καθώς αυξανόταν η ικανοποίηση των συμμετεχόντων, ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 18%.
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην ικανοποίηση που νιώθει κανείς από τη ζωή του, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 20%.
Σύμφωνα με την Dr Boehm, οι ακραίες διακυμάνσεις στις ψυχολογικές καταστάσεις συχνά συνδέονται με διαταραχές ψυχικής υγείας, επομένως αν ληφθεί υπόψη η μεταβλητότητα των ψυχολογικών χαρακτηριστικών μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη διορατικότητα σε ό,τι αφορά θέματα που σχετίζονται με την υγεία, όπως η μακροζωία.