Τα παιδιά που παίζουν στην ύπαιθρο κινδυνεύουν λιγότερο από μυωπία

Τα παιδιά που παίζουν συχνά εκτός σπιτιού αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας, αναφέρει μια νέα αυστραλιανή μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνει, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της μυωπίας. Στην μελέτη που διενήργησαν συνέκριναν παιδιά από την Κίνα που μεγάλωσαν στο Σίδνεϊ με παιδιά από την Κίνα που μεγάλωσαν στη Σιγκαπούρη. Το επίπεδο της μυωπίας μεταξύ των παιδιών στο Σίδνεϊ ήταν 3%, σε σύγκριση με το 29% εκείνων που ζούσαν στη Σιγκαπούρη. Στην Αυστραλία τα παιδιά περνούσαν περίπου 13 ώρες την εβδομάδα έξω στην ύπαιθρο, ενώ στη Σιγκαπούρη ήταν έξω για περίπου τρεις ώρες.

"Η μυωπία δεν σχετίζεται με την εθνικότητα αλλά με τον τρόπο ζωής", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κάθριν Ρόουζ. Σύμφωνα με την έρευνα, η ευεργετική δράση του παιχνιδιού εκτός σπιτιού στην όραση, οφείλεται στην έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, όταν ένα παιδί περνά πολλές ώρες σε εσωτερικούς χώρους, το φως δεν φθάνει στον αμφιβληστροειδή, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Αντ 'αυτού, οι ακτίνες εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φως του ήλιου διεγείρει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον αμφιβληστροειδή, και αυτή η ουσία , που δρα ως νευροδιαβιβαστής, βοηθά στη επιμήκυνση του οφθαλμού κατά την διάρκεια της ανάπτυξης.

Οι ειδικοί συστήνουν στα παιδιά κάτω των έξι ετών να περνούν τουλάχιστον 10 ώρες την εβδομάδα σε εξωτερικούς χώρους, για να προλάβουν την εμφάνιση της μυωπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των ατόμων που διαγιγνώσκονται με μυωπία συνεχώς αυξάνεται, ενώ σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι ειδικοί προβλέπουν ότι ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα διαγνωστεί με μυωπία μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.