Έχετε καλή ισορροπία; Τότε έχετε και καλή υγεία

Πόσο καλή είναι η ισορροπία σας; Μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα; To πόσο καλά ισορροπούμε αποτελεί δείκτη της γενικότερης υγείας μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke διαπίστωσε ότι εάν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να σταθεί στο ένα πόδι για περισσότερα από 20 δευτερόλεπτα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να υποστεί ένα «σιωπηλό» εγκεφαλικό επεισόδιο – μικροσκοπική αιμορραγία στον εγκέφαλο που δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για ένα πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια.

«Η ικανότητα να ισορροπούμε στο ένα πόδι είναι ένα σημαντικό τεστ για την υγεία του εγκεφάλου», λέει ο δρ Yasuharu Tabara, αναπληρωτής καθηγητής της γονιδιωματικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, Ιαπωνία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Πέρυσι, του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι σε άτομα ηλικία 53 ετών που μπορούσαν να σταθούν στο ένα πόδι για δέκα δευτερόλεπτα με τα μάτια τους κλειστά είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς σε βάθος χρόνου 13 ετών. Ωστόσο, εκείνοι που μπορούσαν να ισορροπήσουν μόνο για δύο δευτερόλεπτα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από την ηλικία των 66 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αίσθηση της ισορροπίας βασίζεται σε τρεις τύπους πληροφοριών: Τις πληροφορίες με τις οποίες τα μάτια τροφοδοτούν τον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου, τις πληροφορίες από τις αρθρώσεις και τους μυς και το σύνολο των πληροφοριών που προέρχονται από το εσωτερικό του αυτιού. Στο αυτί υπάρχουν μικροσκοπικά σωληνάρια, τα οποία περιέχουν υγρό που κινείται όταν το κεφάλι μας κινείται. Τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τους σωλήνες ανιχνεύουν την κίνηση του υγρού και επικοινωνούν με τον εγκέφαλο.

Δυσκολίες με την ισορροπία δημιουργούνται όταν υπάρχει ένα πρόβλημα με τις πληροφορίες που αποστέλλονται στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μια λοίμωξη που επηρεάζει το εσωτερικό του αυτιού, μπορεί να διαταράξει το κέντρο ισορροπίας. Επίσης η ισορροπία μας επιδεινώνεται καθώς γερνάμε, καθώς μειώνεται η όραση και η λειτουργικότητα των αρθρώσεων και των μυών.