Το… κρύο είναι μεταδοτικό

Και μόνο το να δει κανείς κάποιον άλλον να έχει ρίγος και να κρυώνει, μπορεί να είναι αρκετό για να… πέσει η θερμοκρασία του σώματός του, υποστηρίζουν ερευνητές.

Εθελοντές που παρακολούθησαν ηθοποιούς να βουτούν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό, ένιωσαν αυτόματα μια μείωση της θερμοκρασίας στα δικά τους χέρια.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι με αυτόν τον τρόπο τα άτομα μπορούν να συμπάσχουν με τους άλλους.

Όπως εξήγησε ο νευροεπιστήμονας Neil Harrison από το πανεπιστήμιο του Σάσσεξ στη MailOnline: "Πιστεύουμε ότι αυτή η μιμητική σωματική αντίδραση μας βοηθά να καταλαβαίνουμε πώς μπορεί να αισθάνονται οι άλλοι. Η μίμηση πιστεύεται ότι βοηθά στη δημιουργία ενός εσωτερικού μοντέλου φυσιολογικής κατάστασης, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα τα κίνητρα και τα συναισθήματα τρίτων".

"Οι άνθρωποι είναι βαθιά κοινωνικά πλάσματα και ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης επιτυχίας προκύπτει από την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε σε πολύπλοκες κοινωνίες -αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει, αν δεν ήμασταν σε θέση να συμπάσχουμε γρήγορα μεταξύ μας και να προβλέπουμ τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων" είπε ακόμη ο ίδιος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι πίσω από αυτό το φαινόμενο "κρύβονται" οι "νευρώνες-κάτοπτρα" (‘mirror neurons’). "Οι νευρώνες-κάτοπτρα βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και ενεργοποιούνται όταν κάνουμε κάτι ή παρατηρούμε μια συγκεκριμένη πράξη σε άλλους".

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Plos One.