Η ανάγνωση βιβλίων σε τάμπλετ στο κρεβάτι καταστρέφει τον ύπνο

Όσοι διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία σε λαπτοπ ή ταμπλέτες στο κρεβάτι, βλάπτουν την ποιότητα του ύπνου τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μια ομάδα ερευνητών από το Harvard Medical School συνέκριναν την ανάγνωση βιβλίων σε χαρτί με την ανάγνωση βιβλίων σε ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν φως. Βρήκαν ότι εκείνοι που διάβαζαν ηλεκτρονικά βιβλία δυσκολεύονταν να κοιμηθούν, είχαν χειρότερη ποιότητα ύπνου και ξυπνούσαν το πρωί κουρασμένοι.

Οι εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ελαχιστοποιούν την έκθεση στο φως το βράδυ. Τα σώματα μας φυλάσσονται σε αρμονία με το ρυθμό της ημέρας και της νύχτας από ένα εσωτερικό ρολόι, που χρησιμοποιεί το φως για να εντοπίζει τον χρόνο. Όμως το φως που εκπέμπουν τα smartphones, και οι ταμπλέτες που βρίσκονται στο LED μήκος κύματος, μπορεί να διαταράξει το ρολόι του σώματος, επιβραδύνοντας ή εμποδίζοντας την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 12 άτομα τα οποία βρίσκονταν σε ένα εργαστήριο ύπνου για δύο εβδομάδες. Πέντε μέρες διάβαζαν ένα κανονικό βιβλίο και πέντε μέρες διάβαζαν ένα βιβλίο σε ταμπλέτα. Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι η παραγωγή της μελατονίνης μειώθηκε σημαντικά κατά την ανάγνωση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου.

"Το φως που εκπέμπεται από τις συσκευές λάμπει κατευθείαν στα μάτια του αναγνώστη, ενώ κατά την ανάγνωση ενός τυπωμένου βιβλίου, ο αναγνώστης εκτίθεται μόνο στο φως που ανακλάται από το σελίδες του βιβλίου", ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τσαρλς Κρέισλερ.

"Θα έπρεπε να συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να ελαχιστοποιούν την έκθεση τους στο φως το βράδυ, ιδίως οι έφηβοι που χρησιμοποιούν αρκετά συχνά τα κινητά και τα ταμπλέτες στο κρεβάτι τους, αργά το βράδυ", προσέθεσε.