Η ασπιρίνη προλαμβάνει τον καρκίνο σε γυναίκες ηλικίας 65 ετών

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη σε χαμηλή δόση, μπορούν να προστατευτούν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το κρίσιμο σημείο λήψης του φαρμάκου είναι η ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με την έρευνα, επειδή οι νεότερες γυναίκες μπορεί να υποστούν ζημία από την τακτική χρήση της ασπιρίνης.

Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 30.000 υγιείς γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίες είτε έπαιρναν 100 mg ασπιρίνης την ημέρα, είτε μία ανενεργό ουσία. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, η οποία κράτησε δέκα χρόνια, 604 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, 168 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου, 1.832 περιπτώσεις άλλων μορφών καρκίνου, και 302 μεγάλες αιμορραγίες του γαστρεντερικού απαιτώντας την εισαγωγή στο νοσοκομείο, είχαν διαγνωστεί. Κατά τα επόμενα επτά χρόνια, ακόμη 107 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου 1.388 είχαν διαγνωστεί.

Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η τακτική λήψη ασπιρίνης συνδέθηκε με έναν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνο του εντέρου, και σε ορισμένες γυναίκες, άλλων μορφών καρκίνου. Αυτή η μικρή αύξηση υγείας αντιστάθμισε την αιμορραγία του στομάχου, μια παρενέργεια της ασπιρίνης που εμφανίστηκε στα 2/3 των γυναικών.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό Heart, κατέδειξαν ότι για κάθε 29 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών που παίρνουν προληπτικά μία χαμηλή δόση ασπιρίνης την ημέρα, θα αποτρέπεται ένα κρούσμα καρκίνου του παχέος εντέρου ή στεφανιαίας νόσου.

«Τα πρόσφατα ευρήματα ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου, έχουν αναθερμάνει τη συζήτηση σχετικά με την λήψη της ασπιρίνης ως μέρος της πρωτογενούς πρόληψης», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Φρανκ Βίσερεν, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.