Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην διακοπή του καπνίσματος

Τα ωμέγα-3 συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν τη «κακή» συνήθεια, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Λαμβάνοντας το λιπαρό οξύ μειώνεται η έντονη επιθυμία για νικοτίνη, βρήκαν οι επιστήμονες. Οι καπνιστές που λάμβαναν συμπληρώματα ωμέγα-3 κάθε μέρα, μείωσαν το κάπνισμα κατά 11% σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικά χάπια, πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον δύο τσιγάρα λιγότερα την ημέρα.

«Οι ουσίες και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για να βοηθήσουν τους καπνιστές να μειώσουν τον κάπνισμα , δεν είναι πολύ αποτελεσματικά και έχουν αρκετές ανεπιθύμητες παρενέργειες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σάρον Ραμπινόβιτς Σένκαρ του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο Ισραήλ και προσέθεσε ότι «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι τα ωμέγα-3, είναι ένα φθηνό και εύκολα διαθέσιμο συμπλήρωμα διατροφής χωρίς παρενέργειες και φαίνεται ότι μειώνει σημαντικά το κάπνισμα».

Μια ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 καταστρέφει την δομή των νευρικών κυττάρων και διακόπτει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την ικανοποίηση. Αυτές οι περιοχές εμπλέκονται στην ανταμοιβή και τη λήψη αποφάσεων, και παίζουν σημαντικό ρόλο στον εθισμό, έτσι η έλλειψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δυσκολεύει τον καπνιστή στο να αντιμετωπίσει την ανάγκη για νικοτίνη.

Οι ερευνητές μελέτησαν 48 συμμετέχοντες που κάπνιζαν κατά μέσο όρο για 11 χρόνια, περίπου 14 τσιγάρα την ημέρα, και τυχαία τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι συμμετέχοντες της μίας ομάδας λάμβαναν μία κάψουλα ω3 λιπαρών οξέων 5 φορές την ημέρα για περίπου 30 ημέρες, ενώ οι συμμετέχοντες της άλλης ομάδας έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.

Μετά από 30 ημέρες, οι καπνιστές που είχαν λάβει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μείωσαν το κάπνισμα κατά δύο τσιγάρα την ημέρα. Επιπλέον, όταν η λαχτάρα τους για νικοτίνη εκτιμήθηκε - με την έκθεση τους σε εικόνες που σχετίζονταν με το κάπνισμα αφού απείχαν από το κάπνισμα για δύο ώρες - παρουσίασαν σημαντική μείωση σε σύγκριση με την έναρξη της μελέτης.