Νέο διαδικτυακό τεστ μας δείχνει πόσο θα ζήσουμε

Ένα διαδικτυακό τεστ που υπολογίζει το προσδόκιμο επιβίωσης, δημιούργησαν Καναδοί επιστήμονες. 

Ονομάζεται Project Big Life και βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από 70.000 ανθρώπους, τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες έως τον θάνατό τους και εξέτασαν το πώς διαφορετικές συμπεριφορές υγείας, επηρεάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Το τεστ λαμβάνει υπόψη το ύψος και το βάρος , αν και πόσο συχνά καπνίζει κάποιος και πόσο συχνά καταναλώνει αλκοόλ.
Έχει επίσης ερωτήματα που αφορούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας. Τέλος οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν ερωτήματα σχετικά με τα επίπεδα στρες που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, το ιατρικό ιστορικό και το οικογενειακό εισόδημα.

Στην δημιουργία του τεστ έχουν συνεργαστεί πολλοί ειδικοί - μεταξύ αυτών επιστήμονες από τα Καναδικά Ιδρύματα Έρευνας της Υγείας και από τα πανεπιστήμια του Τορόντο και της Οτάβα. Το τεστ καταλήγει με μία «μελλοντολογική» πρόβλεψη, καθώς μπορεί να υπολογίσει πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να συνταξιοδοτηθεί ή να δει τα εγγόνια του να παντρεύονται.

Ενώ οι κίνδυνοι του καπνίσματος στην υγεία είναι γνωστές, η έρευνα όλο και περισσότερο δείχνει ότι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το στρες μπορούν να βλάψουν εξίσου πολύ την υγεία μας. Τον περασμένο μήνα, Αυστραλοί ερευνητές προειδοποίησαν ότι η έλλειψη άσκησης είναι χειρότερη για την υγεία των γυναικών άνω των 30 ετών, παρά η παχυσαρκία ή το κάπνισμα.

Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal ανέφερε ότι το στρες μπορεί να μειώσει επίσης το προσδόκιμο ζωής.