Ο σκοπός στην ζωή… μας χαρίζει χρόνια

Το μυστικό της μακροζωίας είναι ένας απλός σκοπός στην ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Psychological Science». 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά παρακολούθησαν επί 14 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 7.000 εθελοντών, ηλικίας έως 75 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης , οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το αν ή όχι είχαν ένα σκοπό στη ζωή τους και τη θετική ή αρνητική στάση τους για τις σχέσεις και τα συναισθήματα. Στο τέλος της μελέτης, το 9% των εθελοντών είχαν χάσει τη ζωή τους. Τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου διέτρεχαν όσοι εθελοντές είπαν πως έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους και δεν «σπρώχνουν» απλώς τις μέρες τους για να περάσουν, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, τα πρόσθετα χρόνια ζωής δεν φάνηκε να επηρεάζονται από την ηλικία των εθελοντών ούτε από το αν είχαν πάρει σύνταξη από τη δουλειά τους ή όχι. Με άλλα λόγια, «ο σκοπός στη ζωή φαίνεται ότι ωφελεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής», γράφουν οι ερευνητές. 

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσοι έχουν σκοπό στη ζωή τους, ακόμα και στην μέση ή την τρίτη ηλικία, ζουν περισσότερο διότι είναι δραστήριοι και έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσέχουν τον τρόπο ζωής τους, επειδή θέλουν να είναι γεροί και δυνατοί για να πετύχουν τον στόχο τους.