Η έντονη άσκηση μας προστατεύει από τη γρίπη

Κάνοντας έντονη άσκηση για δυόμισι ώρες κάθε εβδομάδα, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της γρίπης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. 

Ερευνητές από το London School of Hygiene and Tropical Medicine εξέτασαν τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της γρίπης. Περίπου 4.800 άτομα κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την ηλικία τους , τα εμβόλια που έχουν κάνει και πόσες ώρες ασκούνται. Στην συνέχεια, κάθε βδομάδα έγραφαν το πώς ένιωθαν και αν είχαν εμφανίσει κάποιο από τα συμπτώματα της γρίπης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης , πάνω από 100 κρούσματα της γρίπης ανά 1.000 άτομα θα μπορούσαν να αποφευχθούν μόνο με την τακτική έντονη άσκηση . Επίσης η έρευνα διαπίστωσε ότι ήταν η χρονιά με τα λιγότερα περιστατικά γρίπης. Κατά τη χειμερινή περίοδο γρίπης , μόνο 4,7 % των κρουσμάτων ήταν θετικά σε συμπτώματα γρίπης- σε σύγκριση με το 6 % το προηγούμενο έτος . Στα παιδιά ειδικά ήταν πολύ χαμηλά τα κρούσματα γρίπης σε σχέση με πέρυσι , με μόλις το 5 % να αναφέρουν συμπτώματα γρίπης φέτος, σε σύγκριση με 7,9 % το προηγούμενο έτος.

"Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι “απέφυγαν” την γρίπη αυτό το χειμώνα , η γρίπη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή . Επομένως μπορούμε να επωφεληθούμε από τον καλό καιρό, και να τον δούμε σαν ευκαιρία να βγούμε έξω και να ασκηθούμε για να αντισταθούμε στην γρίπη την άνοιξη, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Άλμα Άντλερ.

Η έντονη άσκηση έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως έχει φανεί και από προγενέστερες μελέτες , και θα πρέπει να ληφθεί ως μέτρο πρόληψης κατά της γρίπης. Ωστόσο μόνο η έντονη άσκηση έχει αποτελέσματα, καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέτρια άσκηση δεν φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση.